TUZLARIJE - BILTEN TK

31.08.2012.
Vlada TK
453.700 KM za subvencioniranje troškova prijevoza djece, učenika i studenata

Budžetom Tuzlanskog kantona za 2012. godinu na potrošačkoj jedinici– subvencija za djecu učenike i studente, predviđena su sredstva u iznosu od 453.700, 00 KM. Raspored sredstava sa navedene pozicije vrši Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, na temelju donesenog Programa raspodjele sredstava subvencije za djecu, učenike i studenate za 2012. godinu, na koji je Vlada TK dala saglasnost .

Navedenim Programom sredstva za subvenciju troškova prijevoza djece, učenika i studenata će se putem mjesno nadležnih centara za socijalni rad dodjeliti korisnicima prava. Vlada je donijela Odluku o subvencioniranju troškova prijevoza djece, učenika i studenata za školsku 2012/2013 godinu, koja predstavlja osnov za realizaciju ovog prava u školskoj 2012/2013 godini i osnov za realizaciju donesenog Programa raspodjele sredstava.

Uredbom o polaganju stručnog ispita u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona propisano je da polaganje stručnog ispita u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja organizira i provodi Pedagoški zavod TK, što je prema Pravilniku o polaganju stručnog ispita bilo u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, do momenta izdvajanja iz sastava Ministarstva. S tim u vezi izvršene su izmjene i dopune Uredbe o vrsti vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele, što je uvjet za usvajanje novog Pravilnika o mjerilima za korištenje prihoda budžetskih korisnika iz oblasti rada Pedagoškog zavoda TK.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2012. godinu, u kojem je iznos od 9.000, 00 KM rasporedila JU Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla. Rješenjem Službe za inspekcijske poslove Općine Tuzla zabranjeno je korištenje objekta u kojem su smještene JU Osnovna muzička škola i JU Srednja muzička škola. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Općine Tuzla, navedene škole realizovat će nastavu u JU OŠ „Centar“ Tuzla. Radi obezbjeđenja uslova za individualnu nastavu i skorog početka nove školske godine Vlada je rasporedila sredstva sa potrošačke jedinice – Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za izradu pregradnih zidova u učionicama, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano odvijanje nastave. Istom odlukom su rasporedena sredstva za nabavku zgrade za potrebe smještaja kantonalnih organa, kao i za nabavku opreme za informatizaciju rada Vlade, te odgovarajuća sredstva za izradu prostornog plana Zaštićenog pejzaža „Konjuh“.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK