TUZLARIJE - BILTEN TK

31.08.2012.
Vlada TK donijela je Okvirni Program mjera za “nova i bolja radna mjesta”

Tuzlanski kanton, je i prije pojave recesije imao duboke strukturne poremećaje tržišta rada, nametnuvši Vladi TK da se snažnije suoči s izazovima alarmantne nezaposlenosti. Program mjera „nova i bolja radna mjesta“ konkretan je odgovor Vlade TK na probleme nezaposlenosti u kratkoročnoj, srednjoročnoj i dugoročnoj ravni.

Osnovu Programa čini konceptualno opredjeljenje da se otvaranje „novih i boljih radnih mjesta“ može ostvariti kombinacijom mjera optimizacije korištenja raspoloživih resursa i pokretanja investicija, posebno u javnom sektoru, i sa fokusom na infrastrukturu.

Ostvarenje programskih mjera koje namjeravaju pokrenuti u periodu 2012-2014 bazira na vrijednosnim pristupima:

- razvojne povezanosti i saradnje Vlade TK sa opštinskim organima, odnosno integrisanosti lokalnog i regionalnog razvoja
- održavanja ciklički prilagođenog deficita TK

Prijedlog mjera korespondira sa do sada usvojenim razvojnim dokumentima TK, FBiH i BiH, preporukama međunarodnih institucija za prevazilaženje krize u zemljama Zapadnog Balkana, kao i politika i strategijama razvoja EU. Program uzima u obzir kratkoročnu, ali i dugoročnu neizvjesnost, koju stvara aktuelna situacija u globalnoj ekonomiji - sa učincima nesigurnog oporavka od oštre recesije i učincima novog vala finansijske i dužničke krize koja zahvata i dalje prijeti opstanku euro-zone.

Mjere su programski i vremenski podijeljene u tri segmenta:
1) Hitne – kratkoročne mjere (2012-2013) usmjerene na očuvanje radnih mjesta i kreiranje novih radnih mjesta boljim organiziranjem javnog sektora i optimalnim korišćenjem raspoloživih javnih resursa,
2) Srednjoročne mjere (2012-2014) koje su usmjerene na povećanje zaposlenosti na bazi efikasnosti i novih investicija, koje stvaraju novu vrijednost, omogućavaju veću produktivnost, ekonomičnost i veću elastičnost ekonomije,
3) Dugoročne mjere (2012-2020) koje imaju za cilj kreiranje novih i boljih radnih mjesta povećavanjem konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim je usvojila Informaciju o analizi osnovanosti obaveza i potraživanja budžetskih korisnika, koju je sačinilo Ministarstvo finansija. Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici održanoj dana 28.02.2012. godine donijela Odluku kojom je zadužila budžetske korisnike da izvrše analizu osnovanosti obaveza i potraživanja, preduzmu sve potrebne radnje za realizaciju istih, te je Ministarstvo finansija na osnovu dostavljenih izvještaja izvršilo sumiranje podataka i sačinilo analizu osnovanosti obaveza i potraživanja budžetskih korisnika sa zapažanjima i prijedlozima na daljim aktivnostima. Vlada je ovim Zaključkom zadužila Ministarstvo finansija i Ured za internu reviziju da u roku od 40 dana sačine i dostave Vladi na razmatranje prijedlog odluke za otpis obaveza i potraživanja za one obaveze i potraživanja za koje su budžetski korisnici dostavili validnu dokumentaciju.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK