TUZLARIJE - BILTEN TK

07.05.2008.
Najavljena reorganizacija hitne medicinske pomoći
Uspostava 5 mobilnih timova



U zgradi Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstvo zdravstva održalo je press konferenciju na kojoj je ministar zdravstva Asim Musić sa saradnicama obrazložio Izvještaj o radu Ministarstva za prošlu godinu. U toku 2007. godine, redovno je praćeno zdravstveno stanje stanovnika Tuzlanskog kantona, rečeno je na današnjoj press konferenciji.


Gavranović, Musić, Mehinović


Ministarstvo je u saradnji sa Vladom TK imalo značajne aktivnosti vezane za rješavanje problema stupanjem zdravstvenih radnika u štrajk u aprilu prošle godine. Nakon vanredne sjednice, na kojoj su doneseni određeni zaključci i odluke postignut je dogovor sa Sindikatom te je Tuzlanski kanton prvi riješio ovaj problem u Federaciji, rekao je ministar zdravstva Asim Musić.

Osim vanrednih aktivnosti koje se ne mogu predvidjeti a vezane su za eventualno širenje zaraznih bolesti, neočekivane temperaturne razlike i ostalo, Ministarstvo ima i svoje redovne aktivnosti koje su u toku prošle godine bile bazirane na nadzor nad kretanjem zaraznih bolesti na području TK, provođenje posebnih mjera u uslovima ekstremno visokih temperatura, nadzor nad radom ustanova iz oblasti zdravstva kao i snadbijevanje ljekovima stanovništva našeg kantona.

Ministarstvo zdravstva formiralo je Komisiju za ocjenu funkcionisanja i organizacije hitne medicinske pomoći na području TK sa zadatkom da utvrdi stanje kadra, prostora i opreme hitne medicinske službe u domovima zdravlja na TK, organizaciju hitne medicinske službe, način funkcionisanja i drugo, te predloži mjere kojima bi se unaprijedila hitna medicinska pomoć, rekla je između ostalog Nermina Mehinović pomoćnica ministra. Planirana je reorganizacija hitne medicinske pomoće te eventualno postavljanje mobilnih ekipa na putne pravce gdje je taj oblik zdravstvene zaštite najčešće potreban. Do kraja 2008. godine očekuje se uspostava 5 mobilnih timova hitne medicinske pomoći na području Tuzlanskog kantona. Ovo je samo jedan od akcionih planova Ministarstva zdravstva.

Broj dobrovoljnih davaoca krvi je u padu, tako da je potrebno poduzeti određene aktivnosti u cilju povećanja broja dobrovoljnih davaoca krvi. Dobrovoljno davanja krvi je sve manje a više ciljanog, kada određene količine krvi daje član porodice povrijeđenog.

Ministarstvo je u prošloj godini kontinuirano obavljalo upravno- pravne opće i finansijske poslove. Doneseno je 239 rješenja o odobravanju polaganja stručnog ispita za zdravstvene radnike VŠS i SSS, 42 rješenja koja se odnose na obavljanje privatne prakse u zdravstvenoj djelatnosti, 6 rješenja o sanitarnoj saglasnosti a izdato je 277 uvjerenja.

U skladu sa svojim ovlastima Ministarstvo zdravstva je u prošloj godini usmjerilo aktivnosti na poboljšanju zdravstvene zaštite stanovništva.

S.M.