TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2012.
Vlada TK
Visoke temperature i suše izazvale velike štete na području Tuzlanskog kantona


Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju, Kantonalne uprave civilne zaštite, o posljedicama visokih temperatura i suše tokom ljetnih mjeseci u 2012. godini, na području Tuzlanskog kantona, sa zaključcima Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Vlada Tuzlanskog kantona traži od ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i općina na području TK da izvrše detaljnu analizu stanja i procjenu šteta i predloži mjere koje će omogućiti ublažavanje posljedica visokih temperatura i suše, i fizičkim i pravnim licima stvoriti uvjete za nastavak obavljanja poslova u oblastima poljoprivrede, voćarstva i stočarstva.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva da, u saradnji sa rudnicima na području Tuzlanskog kantona i drugim nadležnim organima i službama, sagledaju tehničke i finansijske mogućnosti ispumpavanja jezera i drugih vodnih objekata na rudarskom zemljištu u vodotoke i druge zemljišne površine gdje je to, u cilju njihove zaštite neophodno i moguće učiniti, te da Vladi Kantona i KŠCZ dostavi na razmatranje odgovarajuću informaciju. Kantonalni štab civilne zaštite će putem Kantonalne uprave civilne zaštite nastaviti pratiti stanje na terenu i djelovati u skladu sa svojim zakonom utvrđenim ovlaštenjima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK