TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2012.
Predložene mjere za poboljšanje stanja zaštite od požara
Ljudski faktor uzrok izbijanja svih vrsta požara u TK


Usvojena je Informacija o stanju zaštite od požara i vatrogastva na području Tuzlanskog kantona. U posljednjih nekoliko godina, na području TK registrovano je u prosjeku oko 1.100 požara godišnje, od kojih većina otpada na požare koji nisu u većoj mjeri ugrozili živote ljudi. Dosadašnji podaci govore da je, u najvećem broju slučajeva, neposredni uzrok izbijanja svih vrsta požara na području TK, ljudski faktor. Prema podacima JP “Šume TK” D.D. Kladanj, štete od šumskih požara u periodu 01.01.-31.12.2011. godine u Šumskim gazdinstvima (ŠG) kojima upravlja navedeno JP iznose ukupno 103.563, 05 KM (ŠG “Konjuh”- 186, 30 KM, ŠG “Sprečko”- 49.871, 92 KM, ŠG “Majevičko” – 53.204, 83 KM i ŠG “Vlaseničko”- 300, 00 KM).

U navedenom periodu nisu registrovane štete u šumama koje su u privatnom vlasništvu. Štete od šumskih požara u prvih šest mjeseci ove godine već iznose 228.181, 68 KM. Štete od požara na stambenim, pomoćnim i poslovnim objektima nisu procijenjene, te nema podataka o visini ovih šteta.
Također, predložene su mjere za poboljšanje stanja zaštite od požara na području Tuzlanskog kantona. Na osnovu provedene detaljne analize stanja i organizovanosti zaštite od požara i utvrđenih nedostataka, potrebno je da KUCZ u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od požara, uradi, u saradnji sa nadležnim kantonalnim ministarstvima, Procjenu ugroženosti i Plan zaštite od požara u Tuzlanskom kantonu i sprovede i druge aktivnosti na izradi i donošenju navedenih dokumenata.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim je prihvatila Inicijativu Kantonalne uprave civilne zaštite za izmjene i dopune Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća Federacije BiH, u smislu da se dio sredstava, koja pripadaju Kantonu, odnosno općinama, izuzetno mogu koristiti za nabavku opreme i opremanje odgovarajućih vatrogasnih jedinica.
Također, Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o imenovanju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na izradi Procjene ugroženosti od požara i Plana zaštite od požara Tuzlanskog kantona. Zadatak radne grupe je da koordinira aktivnosti prikupljanja i obrade podataka neophodnih za izradu Procjene ugroženosti od požara i Plana zaštite od požara Tuzlanskog kantona, između organa vlasti, ustanova, javnih preduzeća i pravnih lica utvrđenih u Programu rada za izradu Plana zaštite od požara Tuzlanskog kantona i pravnog lica sa kojim je ugovorena izrada navedenih dokumenata.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK