TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2012.
Danas u Općini Tuzla potpisani ugovori sa izvođačima radova
Napokon počinje gradnja dionice od petlje do bolnice ˝Kreka˝

Tuzla nije zaboravljena, riječi su direktora JP Ceste FBIH Filipa Vujeva, nakon izjava koje su za medije dali ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i ministar za saobraćaj i komunikacije u Vladi Federacije Enver Bijedić.

U zgradi Općine Tuzla danas su potpisani ugovori za početak radova na dionici puta od petlje Šički Brod do bolnice Kreka u Tuzli. Petlja Šički Brod je završena, ali prema riječima ministra za saobraćaj i komunikacije u Vladi Federacije Envera Bijedića, njena prava funkcionalnost se ne može vidjeti dok se ne poveže sa četiri trake sa Tuzlom.



Poznato je da se godinama priča o izgradnji četiri moderne trake koje će povezati petlju Šički Brod sa Tuzlom, početak radova najavljivan je par puta i eto danas, nakon tri godine tapkanja u mjestu, konačno su potpisani ugovori sa izvođačima radova i to sa kompanijama iz Tuzlanskog kantona. Ovaj put radovi će zaista početi za koji dan i trebaju da rezultiraju saobraćajnicom dužine 3700 metara, vrijednost projekta je oko 10 miliona KM, a sve bi trebalo da bude gotovo u proljeće 2013.



5000 novih radnih mjesta

Prema riječima gostiju iz Sarajeva, na putevima Bosne i Hercegovine se radi na sve strane. U idućoj godini na radilištima će biti uposleno oko 5000 ljudi, a naša zemlja se konačno povezuje na najoptimalnije načine. Osim drumskog, bilo je govora i o željezničkom povezivanju, a ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić pokazao je veliki interes i za tuzlanski aerodrom te rekao da mu je posebno zanimljiv za prevoz roba, a i putnika, odnosno kao zamjenski aerodrom za sarajevski i to zbog povoljnijih vremenskih uslova.

- Svi poslovi koji se rade u ovom trenutku su poslovi koji su u dobroj mjeri posmatrani proteklih godinu dana. Sve prije je bio pokušaj da se stvori slika da se nešto radi, a na terenu nije bilo ništa. Trenutno radimo na nekoliko dionica, bilo da izvodimo radove, bilo da pripremamo dokumentaciju, kazao je Hadžić.



Ministar je također naglasio da najave oko izgradnje koridora 5C, prije toga Y kraka, nikada nisu bile izvjesnije i do kraja mandata, odnosno 2014.godine, biće izgrađena trećina do polovina koridora.

Tuzla zaslužuje pomoć u razvoju od strane viših nivoa vlasti, smatra ministar Bijedić, te kaže:

- Tuzla kao grad zaslužuje da se obrati maksimalna pažnja i da se pomogne koliko može u razvoju. Razlog naše posjete je potpisivanje ugovora za izvođačima puta u dužini od 3700 metara, dobićemo savremeni ulaz u Tuzlu sa zapadne strane. Kompanije su domaći konzorcij, iz Tuzlanskog kantona, i dobro je da se uvode domaće kompanije na moderna radilišta. Biće još puno radova i trebaće nam. Iduće godine otvaramo oko 5000 radnih mjesta na izgradnji puteva. Dragi Tuzlaci, iduće godine na proljeće ulazimo u Tuzlu sa zapadne strane modernim cestama, kazao je Bijedić nakon potpisivanja ugovora.

Prestala je diskriminacija Tuzle

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović izrazio je zadovoljstvo što je, prema njegovom mišljenju, dolaskom nove vlade prestala diskriminacija Tuzle. Naime, do prošle godine Tuzla nije dobijala ništa od GSM licenci, a prošle i ove godine dobila je dva puta po 500.000 KM koje je na najbolji način utrošila u sanaciju dijela sjeverne saobraćajnice od Male pijace do Tenisa, zatim dionice od zgrade Vlade TK do zgrade MZ Slatina, a ove godine urađena su ulice Mustafe Hukića, Hendek i Franjevačka.
Zbog brze implementacije sredstava stečeni su uslovi za nova apliciranja, što je Općina Tuzla i uradila.

S.M.