TUZLARIJE - BILTEN TK

21.08.2012.
Tuzlanski kanton
Kinezi zainteresirani za projekte iz oblasti energetike i rudarstva


Predstavnici „China Gezhouba Group Corporation“, Ronny Van Den Broeck, Yuan Jiafu i Dr. Hasan Topčagić danas su posjetili Tuzlanski kanton i održali sastanak sa premijerom Tuzlanskog kantona gospodinom Seadom Čauševićem.



Tema razgovora bila je predstavljanje mogućih infrastrukturnih projekata na području Tuzlanskog kantona koji se planiraju realizovati, s posebnim akcentom na projekat „Termoelektrana Blok 7“, „Termoelektrana Banovići“, “Međunarodni aerodrom Tuzla – regionalni kargo centar sa Air parkom“, i drugi.

Predstavnici jedne od 20 najvećih kompanija u Kini dali su podršku planiranim aktivnostima, te izrazili spremnost da finansijski potpomognu projekte iz oblasti energetike i rudarstva.

Tokom sastanka predstavljeni su ukupni energetski potencijali Tuzlanskog kantona te istaknut značaj Tuzlanskog kantona kao centra regionalnog razvoja strateški važnih privrednih grana, kao što su energija, rudarstvo i industrija, što ovom industrijskom bazenu daje primat, s obzirom da je najveća koncentracija industrijskih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, ali i regionu smještena na ovom prostoru.

Osim premijera Čauševića, današnjem sastanku prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Željko Knežiček i savjetnica premijera Jasna Hivziefendić.

Organizator prvog Tuzla Film Festivala je NVO Magic Factory u saradnji sa consulting partnerom UG Diva, a pod pokroviteljstvom Opštine Tuzla, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje