TUZLARIJE - BILTEN TK

11.01.2008.
Vlada TK daje privredi 25 miliona KM
Privredni rast u Tuzlanskom kantonu u 2007. godini iznosio je 20% više u odnosu na godinu ranije. To je devet procenata više od prosjeka rasta u Federaciji BiH, potvrdio premijer TK Enes Mujić.

"Mislim da postoji pozitivan trend privrednog razvoja Tuzlanskog kantona. Lani je Vlada TK iz budžeta izdvojila 6.700.000 KM za poticaje privredi i investicije, kao direktno ulaganje u nova zapošljavanja te očuvanja postojećih radnih mjesta. Prije svega, ovdje mislim na podršku firmama TTU, Tvornici obuće "Aida" i tuzlanskoj Livnici", ističe premijer Mujić.

Krajem 2007. godine Vlada TK odobrila je i 700.000 KM za pomoć privatnim firmama da realiziraju investicione programe. "Riječ je o 11 preduzeća sa područja TK koja su ispunila kriterije za subvencije. Predviđeno je da se realizacijom tih programa u prvoj polovini 2008. godine zaposli 148 radnika. No, Vlada TK neće stati na tome", navodi Mujić.

Naime, za subvencije javnim i privatnim preduzećima i poticaje u razvoju poduzetništva i obrta u 2008. godini u budžetu TK planirano je više od 15 miliona KM. "Moram istaći opredjeljenje Vlade za pomoć razvojnim projektima općina. Posljednji primjer bio je ulaganje u pogon za proizvodnju obuće u Teočaku, za koji je Vlada već izdvojila 260.000 KM. Očekuje se da u njemu posao dobije blizu stotinu radnika", kaže Mujić. Prema njegovim riječima, Kantonalna vlada će prilikom donošenja odluka o podršci preduzećima voditi računa o ravnomjernom razvoju svih općina u TK.
Onasa

Priredio(la): S.M.