TUZLARIJE - BILTEN TK

16.08.2012.
Saopštenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove
Pojačan nadzor nad sječom i prometom drveta




S obzirom da je dana 10.08.2012. godine stupio na snagu Zakon o šumama Tuzlanskog kantona koji je objavljen u „Službenim novinama Tuzlanskog kantona broj: 09/12“ kojim je između ostalog regulisana bespravna siječa i promet drveta, šumarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona će u saradnji sa službenim licima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona vršiti pojačani nadzor i kontrolisati siječu i promet drveta na prostoru svih 13 Općina Tuzlanskog kantona, počev od 14.08.2012. godine.

Iz tog razloga upozoravamo subjekte nadzora koji vrše bespravnu siječu i prometovanje bespravno posječenog drveta da usklade svoje poslovanje sa pomenutim Zakonom, tim prije što novčane kazne nisu zanemarive i kreću se od 500, 00 do 1.500, 00 KM za fizička lica (građane) i 3.000, 00 do 9.000, 00 KM za pravna lica kao i od 500, 00 do 1.500, 00 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Pored šumarskih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona i službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u kontrolu bespravne siječe drveta biće uključena i zadužena lica ispred JP Šume Tuzlanskog kantona kao i Kantonalne šumarske uprave.

Pojačani nadzor će se vršiti u tri smijene i svim počiniocima pored izricanja novčane kazne biće izrečena zaštitna mjera oduzimanja bespravno posječenog drveta i bespravnog stavljanja drveta u promet.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove
Tuzlanskog kantona