TUZLARIJE - BILTEN TK

13.08.2012.
Njemačka ambasadorica u posjeti premijeru TK

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević primio je danas u posjetu ambasadoricu Republike Njemačke u BiH Ulrike Mariju Knotz.



Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Tuzlanskog kantona i Republike Njemačke.
Istaknuto je da Tuzlanski kanton ima jake privredne, kulturne i društvene veze sa Republikom Njemačkom, koje se ogledaju u planovima za buduće investicije.

Kao primjer navedeni su: njemačka kompanija „Xella BH“, koja je izgradila modernu fabriku za proizvodnju građevinskog materijala na području Tuzlanskog kantona, a također i njemačka mljekarska industrija „Zott“ počela je proizvodnju mlijeka u svojim pogonima izgrađenim u općini Gradačac, istakla je ambasadorica Knotz.

Premijer Čaušević, upoznao je ambasadoricu sa strateškim ciljevima Vlade Tuzlanskog kantona, kao i o stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj poduzetništva, te predstavio aktivnosti koje su planirane na realizaciji ovih strateških ciljeva.
Razgovarano je i o trenutnoj politickoj situaciji u BiH kao i o saradnji Tuzlanskog kantona sa Republikom Srpskom i državama u regionu.

Naročit interes ambasadorica Knotz iskazala je za problematiku ekonomskog razvoja TK-a, u cilju eventualnog planiranja budućih projekata.

Osim premijera Čauševića, današnjem sastanku prisustvovali su savjetnici premijera Jasna Hivziefendić i Igor Rajner.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK