TUZLARIJE - BILTEN TK

04.09.2012.
Ministarstvo zdravstva TK
Održan sastanak sa direktorima svih javnih zdravstvenih ustanova na području TK


U cilju sveobuhvatne pripreme za izradu Programa zdravstvene zaštite stanovništva i finansijskog plana za iduću godinu Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona jučer je upriličila sastanak predstavnika Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i direktora svih javnih zdravstvenih ustanova sa područja našeg kantona. Ovom prilikom posebna pažnja posvećena je implementaciji esencijalne liste lijekova u ovim zdravstvenim ustanovama, kao i verifikaciji timova porodične medicine.



Prema riječima ministrice Nade Pavlović Čalić dopunjena esencijalna A lista lijekova će nakon odobravanja poslanika u Skupštini TK sadržavati 661 potpuno besplatan lijek i zamijenit će sadašnju postojeću listu koja ima 118 lijekova manje. „U proteklom periodu, od usvajanja provibitne liste, određeni lijekovi su prošli neophodna ispitivanja i ispunili preduslove, koje je propisalo federalno ministarstvo zdravstva, da budu uvršteni u Listu. Lista je i dalje otvorena i mi ćemo je u narednom periodu i dodatno dopunjavati“ istakla je Ministrica.

Pored spomenutog, na sastanku je bilo riječi i o funkcionisanju timova porodične medicine te broju pacijenata koji su u njima registrovani.

„U tom pogledu smo došli do podatka da je registrirano 228 timova porodične medicine što nije konačan broj jer je registracija još u toku“, rekla je Maida Mulić, Direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Pojedini timovi su registrovali oko 2.000 pacijenata koliko je i propisano, dok pojedini timovi nemaju još ni pola, što će se do kraja godine morati popuniti, kako bi se izradio funkcionalan program finansiranja za narednu godinu.

Ovakvi i slični sastanci će se prema riječima ministrice održavati i u narednom periodu, kako bi se sve dovelo pod zakonske okvire, te kako ne bi bio povrijeđen ili u bilo kojem smislu oštećen nijedan pacijent.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje