TUZLARIJE - BILTEN TK

05.09.2012.
Vlada TK
Republika Austrija zainteresovana za dalje investiranje u TK


Kako bi sagledali mogućnosti dalje saradnje i ulaganja u Tuzlanski kanton, u posjeti ministru industrije, energetike i rudarstva danas su boravili predstavnik Ambasade Republike Austrije u BiH Sigmud Nemeti i direktor Plantras – dijabaz d.o.o. Banovići Mato Kopić.



Kako su istakli gosti iz Austrije Plantras – dijabaz je samo jedan od pozitivnih primjera austrijskog investicionog ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i Tuzlanski kanton, a sa ukupnim dosadašnjim investicionim ulaganjima koja prelaze jednu milijardu Eura Republika Austrija je jedan od najvećih investitora u Bosni i Hercegovini.

„Obzirom da i dalje postoji interes kompanija iz Austrija za dalja ulaganja u Bosni i Hercegovini veoma je važna dobra infrastruktura u državi. S te strane drago nam je da imamo naše kompanije koje se bave proizvodnjom dobrih sirovina za graditeljstvo ovdje u BiH“, istakao je gospodin Nemeti.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček je ovom prilikom goste upoznao i sa drugim potencijalima Tuzlanskog kantona i prostorima za dalja ulaganja posebno akcentirajući potencijal u metalskom sektoru i industriji obuće i kože. Također, ministar Knežiček se pohvalno izjasnio i kada je u pitanju poslovanje kompanije Plantras, koja je do ove godine u kamenolom u Banovićima investirala sredstva u iznosu od oko 14 miliona Eura, a tokom ove godine planirano je ulaganje dodatnih 350.000 Eura.

Pored navedenog Ministar je govorio i o potencijalnim ulaganjima austrijskih kompanija u izgradnju „Y“ kraka priključka na koridor 5C, kao i eventualnim daljim investicijama u prirodna bogatstva naše zemlje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK