TUZLARIJE - BILTEN TK

11.09.2012.
Od neuspjele privatizacije do ˝Nove livnice čelika˝
Korak do rješenja budućnosti Livnice čelika


Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Polazne teze za izradu ugovora o izgradnji “Nove livnice čelika” Tuzla.

Kako se u Tezama, između ostalog navodi, zajedničko privredno društvo za livenje čelika, čiji bi osnivači bili „Turboinštitut“ DD iz Ljubljane, Republika Slovenija i Vlada Tuzlanskog kantona, imalo bi projektovani kapacitet od 6.000 tona liva godišnje.

U Novoj Livnici bi bio ponuđen Ugovor o radu za 139 radnika iz povezanih društava “Livnica čelika” Tuzla i “Bosnia Valves” Tuzla, a smanjivanje broja zaposlenih u prve tri godine može se izvršiti samo uz obostranu saglasnost osnivača društva.



Ova kratka vijest Odjeljenja za informisanje Vlade TK trebala bi zapravo da bude radost za radnike i menadžment Livnice, Vladu TK i sve druge imenovane i neimenovane koji su se borili i izborili da Livnica čelika nakon neuspješne privatizacije bude vraćena u državno vlasništvo, a zatim sačuvana od stečaja kojeg su povjerioci zamrzli u očekivanju da dugo najavljivana "Nova livnica čelika" postane stvarnost.

Nadajmo se da će uskoro biti načinjen i taj posljednji korak, potpisivanje Ugovora o izgradnji "Nove livnice čelika".

A.M.

Vezani tekstovi:

Okončana neuspješna privatizacija Livnice čelika

Rasprava o stanju u Livnici čelika u Tuzli

Livnica čelika Tuzla neće u stečaj

Prihvaćena Fisibiliti studija „Livnica čelika“ kao osnov za implementaciju projekta "Nova Livnica Tuzla"