TUZLARIJE - BILTEN TK

04.10.2012.
Vlada TK
30 volontera potpisalo ugovore o obavljanju volonterskog rada


Ministar pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Alen Taletović potpisao je danas ugovore sa 30 volontera o obavljanju volonterskog rada u pet općinskih sudova na području Tuzlanskog kantona.



Sanja Ilić jedna je od stotinu pravnika koja će nakon završenog fakulteta, na ovaj način napraviti svoje prve korake u pravosuđu, steći znanje i položiti stručni ispit koji će joj otvoriti vrata za dalje zapošljavanje. „Ja sam zadovoljna što mogu odraditi volonterski/pripravnički u jednoj ovakvoj instituciji“, kazala je Sanja.

Pored Sanje u Općinski sud u Tuzli, koji je trenutno treći po veličini u Bosni i Hercegovini, je angažovano još petnaest volontera, dok su ostali angažovani u druge sudove u našem kantonu. Za razliku od svojih prethodnih kolega, koji su angažovani posredstvom općina, ovi pripravnici će imati priliku da rade na određenim sudskim predmetima.

„Imamo velika zagušenja na izvršnim predmetima, vanparničnim predmetima, kao i na sporovima male vrijednosti. Sve su to predmeti koje volonteri mogu raditi, ali ne rješavati što će doprinijeti da nešto nauče“, rekao je Alen Taletović – ministar pravosuđa u Vladi TK.



Taletović je istakao da će ova praksa biti nastavljena i narednih godina kako bi se mladima pružila prilika da iskoriste svoje znanje i pokažu se. Kako bi im pomogao, Taletović je kazao da se nada da će baš neko od njih u budućnosti postati i predsjednik ili predsjednica suda, advokat, notar ali i ministar. Kako smo već rekli najviše volontera je angažovano u Općinski sud Tuzla, čija je predsjednica obećala da će iskoristiti sve da mlade nauči da rade.„Ovih šesnaest volontera će prvo u sudu naučiti one osnove polaznog znanja, te će biti upoznati sa radom suda, kako i šta radi“, istakla je Biljana Novak, Predsjednica Općinskog suda Tuzla.

Osim suda u Tuzli, u Općinski sud u Živinicama primljeno je 9, u općinske sudove u Gradačcu i Gračanici po 2, a u Općinski sud u Kalesiji 1 volonter.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK