TUZLARIJE - BILTEN TK

04.10.2012.
Vlada TK
149.997 KM za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okolice


Ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okolice, u ukupnoj vrijednosti 149.997, 00 KM, danas su u prostorijama Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona potpisali predstavnici javnih preduzeća čiji su projekti odobreni na osnovu ranije raspisanog javnog poziva.



Pomenuta sredstva dobila su privredna društva, koja imaju sjedište, obavljaju djelatnost i realiziraju projekte na području Tuzlanskog kantona, a sredstva su odobrena na osnovu Odluke kojom je definisana dokumentacija koju podnosioci prijave trebaju dostaviti, sadržaj projekata kao i mjerljivi kriteriji za raspodjelu sredstava.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Mirsad Hadžiselimović izrazio je zadovoljstvo cjelokupnim radom, angažmanom i kreativnošću ovih javnih preduzeća, kao i rezultatima koje postižu, te ličnim angažovanjem zaposlenih u stvaranju ljepšeg ambijenta u našem kantonu. „Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona u cjelini podržavaju aktivnosti i progresivne ideje iz oblasti prostornog uređenja i zaštite“ istakao je ministar Hadžiselimović, te obećao podršku Ministarstva i u realizaciji budućih aktivnosti.

Ovom prilikom govorilo se i o problemima i poteškoćama s kojima se javnih preduzeća susreću u svom radu, a koje u većini slučajeva nastoje riješiti iz vlastitih prihoda. Posebno je istaknut problem neposjedovanja adekvatne opreme za rad kao i cijene usluga.


Kako je ugovorima definirano, vrijednost ugovora za JP 9. Septembar d.d. Srebrenik iznosi 39.473, 00 KM, a sredstva će biti utrošena za nabavku buldožera za zbrinjavanje svih vrsta otpada. JP Komus d.o.o. Gračanica je za integralno upravljanje otpadom na području općine Gračanica dobilo 28.947, 00 KM, a za unapređivanje i izgradnju infrastrukture za zaštitu okoliša JP Komunalno d.o.o. Banovići je dobilo 15.789, 00 KM. JKP Komunalac Tuzla je za poboljšanje uslova odvoza komunalnog otpada na području rubnih mjesnih zajednica općine Tuzla dobilo 31.578, 00 KM, dok vrijednost ugovora JP Komunalno d.d. Živinice za uklanjanje divljih deponija na području općine Živinice iznosi 34.210, 00 KM

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK