TUZLARIJE - BILTEN TK

03.10.2012.
Vlada TK pridružuje se inicijativama za spašavanje jezera Modrac
Vlada Tuzlanskog kantona se, osim konkretnih aktivnosti koje poduzima, i ovim putem želi pridružiti učestalim inicijativama i aktivnostima nevladinog sektora i zvaničnih institucija vlasti za spašavanje jezera Modrac, te građane upoznati sa aktivnostima koje se već provode na ovom planu.

U proteklom periodu Vlada našeg kantona je u saradnji sa Javnim preduzećem za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ d.d. pokrenula niz aktivnosti s ciljem zaštite ove vještačke akumulacije, koja je ocijenjena i strateškim ciljem za dalji razvoj Tuzlanskog kantona. Naime, na 48. redovnoj sjednici, održanoj u mjesecu julu ove godine, Vlada je usvojila „Interni izvještaj o stanju kvaliteta voda akumulacije Modrac i voda vodotoka u slivu akumulacije Modrac sa prijedlogom mjera za zaustavljanje trenda pogoršanja i prijedlogom mjera za poboljšanje postojećeg stanja“, kao i „Strategiju zaštite akumulacije „Modrac““, a koju je podržala i Skupština Tuzlanskog kantona.

Također, u toku su i direktni pregovori sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) koji bi trebali rezultirati osiguranjem finansijskih sredstava potrebnih za izradu:
- Studije izvodljivosti optimizacije sistema odvodnje i tretmana otpadnih voda u kompletnom slivu akumulacije „Modrac“,
- Glavnog projekta kanalizacionih kolektora za optimalna rješenje koja definira Studija,
- Idejnog rješenja postrojenja za tretman otpadnih voda koje definira Studija i
- Studije izvodljivosti za najprikladniju metodu uklanjanja nanosa iz akumulacije “Modrac“.

Nakon što se osiguraju sredstva za izradu pomenutih dokumenata uslijedio bi aranžman Vlade Tuzlanskog kantona sa međunarodnim finansijskim institucijama (IFI) za osiguranje sredstava za realizaciju projekata definiranih ovim dokumentima.

Sve ovo podrazumijeva prvu fazu sanacije odvodnje i tretmana otpadnih voda oko jezera Modrac na područjima svih općina koje gravitiraju Jezeru, što je preduslov pristupanju uklanjanja nanosa iz i čišćenju samog Jezera.

Istovremeno sa aktivnostima koje se provode u saradnji sa EBRD-em, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Vlada našeg kantona je, u cilju obezbjeđenja sredstava za realizaciju I faze sanacije vještačke akumulacije „Modrac“, podnijela i aplikaciju na program Organizacije za industrijski razvoj pri Ujedinjenim nacijama (UNIDO).

Kada su u pitanju institucije lokalne vlasti značajno je istaći da je Općina Živinice uz podršku međunarodnih donatora, Ministarstvapoljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Ministarstvapoljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeTuzlanskog kantona, izgradila primarne kanalizacione kolektore u dužini preko 10 km do lokacije postrojenja za tretman otpadnih voda, teugradila mehaničke prečišćivače otpadnih voda čime je zagađenje Modraca sa područja ove općine smanjeno za oko 30%. Općina Tuzla je na svom dijelu jezera izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na koje je spojeno oko 800 domaćinstava.

Ovim putem Vlada Tuzlanskog kantona želi iskoristiti priliku i pozvati sve relevantne subjekte vladinog i nevladinog sektora da se aktivnije uključe u realizaciju ovog i ovakvih projekata, a sve kako bi se popravilo postojeće stanje kvaliteta voda, a time i udovoljilo propisanim zahtjevima kvaliteta voda vodotoka u slivu akumulacije i kvaliteta voda same akumulacije Modrac.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK