TUZLARIJE - BILTEN TK

02.10.2012.
Vlada TK
Savjetnik u Vijeću komora Saudijske Arabije posjetio Tuzlanski kanton

Savjetnik u Vijeću komora Saudijske Arabije Abdulrahman S. Alkanhal posjetio je danas sa saradnicima premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića. Inače, Vijeće je krovno tijelo koje objedinjava 29 privrednih komora u Saudijskoj Arabiji.



Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o poljoprivrednoj proizvodnji na području našeg kantona, za što su gosti iskazali veliki interes.

„Iako je bazično industrijski, Tuzlanski kanton ima veliki poljoprivredni potencijal“, istakao je premijer Čaušević, dodajući kako je na području Kantona posebno razvijeno voćarstvo, tačnije proizvodnja šljive i jagode, kao i proizvodnja mlijeka kada je stočarstvo u pitanju.

Istaknuto je kako naša zemlja ima i potencijal i znanje, ali ono što nam nedostaje jeste svjež kapital kao početni poticaj, što otvara prostor za investicije kompanija iz Saudijske Arabije. Učesnici sastanka danas su iskazali spremnost za buduću saradnju, a nakon što savjetnik Alkanhal okonča svoju posjetu našoj državi i Kralju Saudijske Arabije dostavi izvještaj o perspektivi ulaganja, uslijedit će posjete ekspertnih timova iz S. Arabije, koji bi trebali procijeniti i odrediti dalji smjer djelovanja.

Dobra vijest je svakako to što bi realizacijom ovih aktivnosti najmanje 50% proizvedenog asortimana imalo osiguran plasman proizvoda na tržište Saudijske Arabije.

Osim premijera Čauševića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku prisustvovali su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Edin Ajanović, te savjetnici Premijera Jasna Hivziefendić i Igor Rajner.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK