TUZLARIJE - BILTEN TK

28.09.2012.
Vlada TK
Puštena u rad još jedna bušotina u Rudniku soli Tetima


Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva u prošloj i ovog godini izdvojili su 800 hiljada KM za bušotine na pogonu "Tetima" na Majevici. Danas je puštena u probni rad peta po redu bušotina u posljednje dvije godine. Ova bušotina predstavlja nastavak investicionog ulaganja u domaće prirodne resurse.



Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo ovim pokazuju da imaju sluha za potrebe privrede, kako bi se stvrili preduslovi za njen dalji rad i razvoj, istaknuto je tokom puštanja bušotine B-88 u rad.
„U narednih godinu dana ovdje će se vršiti otapanje soli i stvaranje inicijalne komore, a onda će narednih šest godina prema Sisecam Sodi Lukavac i Fabrici soli u Tuzli ići ekploatacija slanice“, istakao je Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček.

Za ove dvije bušotine Vlada Tuzlanskog kantona je izdvojila 300 hiljada KM, a za prethodne tri bušotine uložila tokom prošle godine je izdvojeno dodatnih 500 hiljada maraka.

„Najznačajnije je da danas imamo dva velika proizvođača koja koriste ovu vodu u hemijskoj industriji, da imamo najveću investiciju, to jest fabriku Sisecam Sodu Lukavac, našeg turskog partnera i Fabriku soli u Tuzli kojema želimo stvoriti preduslove za dalji razvoj i povećanje proizvodnih kapaciteta“ riječi su premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića, koji je ovom prilikom istakao da je ovo i poruka svim stranim investitorima da Vlada Tuzlanskog kantona prati potrebe privrednih subjekata i čini ono što je u njenoj moći da im omogući nesmetan rad i razvoj.



Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK