TUZLARIJE - BILTEN TK

25.09.2012.
Održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona
Na jučer održanoj redovnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona Vijeće je podržalo napore Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak i Vlade Tuzlanskog kantona u cilju isplate povrata naknada za porodiljska odsustva poslodavcima, te u tom smislu predlažilo da se isplata istih vrši u skladu sa prioritetima propisanim Zakonom o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu i isplaćuju redoslijedom kako su nastale, uz davanje mogućnosti resornom ministru da u slučaju vanrednih stanja, kao što je stečaj i sl., može intervenisati u cilju sprečavanja nastanka većih šteta za poslodavca.

Vijeće je također predložilo da se isplate podsticaji u poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi, te da se isplate iz nadležnosti Ministarstva razvoja i poduzetništva vrše u skladu sa prioritetima propisanim Zakonom o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu.

Članovi Vijeća ispred Vlade Tuzlanskog kantona i članovi Vijeća ispred Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona izrazili su podršku Vladi TK, Samostalnom sindikatu radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK i Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor TK u naporima na iznalaženju rješenja za prevazilaženje nastalog stanja u smislu zahtjeva predstavnika sindikata za ostvarivanje prava na regres i jubilarne nagrade.