TUZLARIJE - BILTEN TK

08.05.2008.
Danas u hotelu ˝Tuzla˝
Predstavljen projekat aktivne politike zapošljavanja


Danas je u hotelu "Tuzla" u organizaciji Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona predstavljen projekat „Centar za osposobljavanje stručnih radnika i za razvoj i implementaciju programa aktivne politike zapošljavanja u FBiH“.



Projekat ima za cilj formiranje Centra za osposobljavanje stručnih radnika i za razvoj i implementaciju programa aktivne politike zapošljavanja u Federaciji BiH. Projekt će biti implementiran u naredne dvije i po godine i provodi se u suradnji sa kantonalnim Službama za zapošljavanje. Izvođač obuke je Zavod "Papilot" iz Ljubljane. Trenutno se provodi obuka nominiranih trenera i stručnih radnika Kantonalnih službi za zapošljavanje s područja Federacije BiH, koji će neposredno učestvovati u provođenju Programa aktivne politike zapošljavanja na području Federacije. Posao ne treba čekati nego ga treba tražiti, naglašeno je danas i da u tom smislu treba uspostaviti jedan aktivan odnos između uposlenika Zavoda za zapošljavanje, poslodavaca i nezaposlenih.



Do sada se pokazalo da projekt ide dobrim tokom i da su polaznici zadovoljni. Postoji mogućnost da neke odrednice Zavoda budu dislocirane, poput zdravstvene zaštite, jer mnogi neaposleni dolaze na Biro samo radi ostvarivanja tog prava. Zbog nefleksibilnosti školstva Zavodi za zapošljavanje bi trebalo da u skladu sa zahtjevima tržišta radne snage svojim znanjem i sredstvima omoguće edukaciju i prekvalifikaciju onih čija školska sprema nije tražena, rečeno je danas.

S.M.