TUZLARIJE - BILTEN TK

24.09.2012.
Solarna elektrana uskoro i na krovu B – centra u Tuzli


Ministar energetike, industrije i rudarstva TK, Željko Knežiček, uručio je u petak privrednom društvu Babilon potvrdu o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za korištenje sunčeve energije. Naime, u narednom periodu, Babilon na krovu poslovnog objekta B – centar u Tuzli planira izgradnju solarne elektrane, koja će za potrebe Elektroprovrede BiH proizvoditi električnu energiju.



“Mi to radimo za potrebe energetskog sistema države BiH. Naše količine koje trošimo su znatno manje u odnosu na one koje ćemo po projektu proizvoditi”, kaže vlasnik privrednog društva “Babilon” d.o.o. Tuzla Bego Omerčević.

Ovo je šesti projekat u našem kantonu koji se realizira uz podršku resornog ministarstva. “Mi u resornom ministarstvu snažno podržavamo ovakve projekte. Stalno smo u kontaktu sa privrednim društvima koja imaju ovakve hale sa ravnim ili kosim krovovima. Treba te krovove iskoristiti, treba uhvatiti ovo sunce i sunčevu energiju pretvoriti u električnu energiju”, ističe ministar energetike, industrije i rudarstva TK Željko Knežiček.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje