TUZLARIJE - BILTEN TK

19.09.2012.
Deminiranjem terena stvoriti preduslove za širenje i razvoj Rudnika krečnjaka „Vijenac“


Kako bi se nastavila nesmetana proizvodnja, te stvorili preduslovi za dalje povećanje kapaciteta i proširenje Rudnika krečnjaka „Vijenac“ u narednom periodu neophodno je deminirati i ukloniti neeksplodirana ubojna sredstva sa rubnih lokaliteta Rudnika, istaknuto je na današnjem sastanku Gökhan Dogana, Generalnog direktora Rudnika krečnjaka „Vijenac“, Haralda Hackera, Direktora za proizvodnju Rudnika, Barisa Donmeza, Generalnog direktora „Sisecam soda“ Lukavac i Izeta Imamovića, Generalnog direktora Fabrike cementa Lukavac, sa ministrom industrije energetike i rudarstva Željkom Knežičekom.



„Od privatizacije do sada je u Rudnik, u mehanizaciju i opremanje, investirano oko 14 miliona KM, a obzirom da je i prije zakazanog roka uspio ispuniti sve obaveze prema radnicima i državi, ovo je jedan od uspješnih primjera privatizacije na području TK“ istakao je danas ministar Knežiček.

Prilikom privatizacije Vlada Tuzlanskog kantona obavezala se da će pomoći ovaj rudnik, a kako bi se dalje razvijali, najkasnije do 2014. godine potrebno je izvršiti i deminiranje okolnog terena. Obzirom da je ukupna zona proširenja podijeljena po prioritetima, investitori su izrazili želju da se i sami uključe u proces i deminiraju prvu zonu prioriteta, a da Vlada iznađe mogućnost za deminiranje preostale dvije zone.
Obzirom na postojanje više mogućnosti i projekata finansiranja i sufinansiranja, koje je danas izložio direktor kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić, zaključeno je da predstavnici Rudnika, ustanove tačnu površinu koju je neophodno deminirati, a Kantonalni štab civilne zaštite će izraditi procjenu potrebnih finansijskih sredstava.
Današnji sastanak prvi je u nizu sastanaka koji bi trebali rezultirati stvaranjem preduslova za proširenje kapaciteta Rudnika krečnjaka „Vijenac“, ali i Fabrike cementa i Sisecam Sode u Lukavcu, koji krečnjak iz vijenca u značajnim količinama koriste kao svoju ulaznu sirovinu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK