TUZLARIJE - BILTEN TK

13.09.2012.
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK
Predstavnici UNICEF-a posjetili Ministarstvo


Kada je u pitanju socijalna osjetljivost prema djeci Tuzlanski kanton ima više pozitivnih stvari kojima se izdvaja od svih ostalih kantona u Bosni i Hercegovini, istaknuto je na danas održanom sastanku predstavnika UNICEF-a sa ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Seadom Hasićem i saradnicima. Pod prednostima Tuzlanskog kantona Florence Bauer, Predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu je prije svega istakla Zakon o socijalnoj zaštiti, koji nudi dobra rješenja posebno za djecu bez roditeljskog staranja, a koji može i treba biti primjer drugim kantonima kako da urede ovu oblast.



Kako je istaknuto, Tuzlanski kanton jedini u Bosni i Hercegovini izdvaja određena sredstva za porodice sa djecom.

„Drago mi je da spadamo među one bolje, ali uvijek ima prostora za dalji napredak. Iako finansijska sredstva koja Vlada Kantona i ovo ministarstvo izdvajaju za pomoć najosjetljivijoj grupaciji nisu dovoljna, u teškoj finansijskoj situaciji teško je održati i dostignuti standard, ali zahvaljujući entuzijazmu i želji uposlenika u Ministarstvu i drugim institucijama nastojimo standard i životne uslove djece učiniti još boljim“ istakao je ovom prilikom ministar Hasić, te predstavnike UNICEF-a upoznao da je, kao rezultat dosadašnjih aktivnosti Ministarstva, Vlada prije nekoliko dana usvojila i Elaborat o društvenoj opravdanosti osnivanja i izgradnje Centra za autizam, kao referentnog centra za područje Bosne i Hercegovine.

Posebna pažnja na današnjem sastanku posvećena je modalitetima i mogućnostima smještaja djece bez roditeljskog staranja u Tuzlanskom kantonu. Gospođa Bauer se pohvalno izjasnila o uslovima smještaja i radu sa djecom u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, te izrazila želju da se aktivnije učešće uzme u razvoju drugih oblika smještaja, kao što su hraniteljske porodice i sl. na čemu je Tuzlanski kanton i resorno ministarstvo već uradilo značajan dio posla. Iako još uvijek nisu usvojeni akcioni planovi na federalnom i kantonalnom nivou, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak je pokrenulo niz aktivnosti i projekata s ciljem poboljšanja uslova života i ukupnog standarda djece bez roditeljskog staranja.

Današnji sastanak sa predstavnicima UNICEF-a, kojim je zaključena ova posjeta UNICEF-a Tuzlanskom kantonu, ministar Hasić je iskoristio da pozove UNICEF, da svojim autoritetom pomogne realizaciju inicijativa koje je ovo ministarstvo pokrenulo, te da potakne i druge nivoima vlasti da uzmu aktivnije učešće u realizaciji već započetih projekata.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje