TUZLARIJE - BILTEN TK

13.09.2012.
Vlada TK
Potpisani ugovori za sufinasiranje manifestacija kulture

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona upriličilo je jučer svečano potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava za manifestacije kulture od interesa za Tuzlanski kanton. Za ovu namjenu u 2012. godini iz Budžeta TK izdvojeno je 150.600, 00 KM, a podržane su 32 manifestacije.



Najmanji iznos sredstava koja su dodijeljena instituciji za manifestaciju kulture je 1.000, 00 KM a najveći iznos je 10.000, 00 KM.
Svakako, tu su i manifestacije kulture koje obilježavaju jubileje ove godine, poput ”Međunarodne likovne kolonije “Breške”, “Deseti TKT fest- Dani akademskog teatra”, te “Dvadeseti pjesnički memorijal “Avdo Mujkić”. Također, podržane su i manifestacije: “Tuzlanski pozorišni dani”, “Gradačački književni susreti”, „Peti festival sevdalinki“, „Vezeni most“, “Izložba radova Nesima Tahirovića”, „Dani kulture u Čeliću“, književna manifestacija „Ikre“, “Dani Matice hrvatske”, „Dani BKC-a Tuzla“, i druge.



“Povod našeg susreta jeste svečani čin potpisivanja ugovora za sufinansiranje manifestacija kulture od značaja za Kanton, a koje su na osnovu kriterija dobile podršku u finansiranju. Finansijska sredstva za manifestacije kulture su unazad dvije godine uvećana, jer su i članovi Vlade Tuzlanskog kantona prepoznali važnost isticanja kulture u ovom društvu. Svjesni smo da i ova sredstva nisu dovoljna za sve manifestacije koje se dese na Kantonu kao kulturni događaj, ali nastojat ćemo da ih i dalje uvećavamo, da manifestacije koje su tradicionalne nastave dobijati značajne iznose, ali i da vodimo računa i o drugim manifestacijama kulture u svim dijelovima Kantona“, kazala je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović.

Predstavnici institucija kulture koji su danas potpisali ugovore istakli su posebnu zahvalnost na prepoznavanju i podršci koju Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona svake godine pružaju ovim institucijama u realizaciji njihovih projekata.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK