TUZLARIJE - BILTEN TK

08.05.2008.
Premijer TK Enes Mujić
Čestitka u povodu 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope


Devetog maja slavimo Dan pobjede i Dan Evrope. Iz pepela Hitlerove Tvrđave tokom proteklih desetljeća rađala se jedna nova, demokratska, liberalna Evropa. Za sve ono šta smo uradili u izgradnji države, odnosa među narodima, u izgradnji naše budućnosti, uzor i inspiraciju našli smo u slobodarskoj, moralnoj i etičkoj tradiciji naših djedova i očeva.

Prošlost, dakle, ne trebamo zaboraviti, naprotiv iz nje moramo učiti, ali u ovom vremenu sve snage trebamo usmjeriti ka našoj budućnosti, ka stvaranju uslova u kojima će se naši građani jednog dana radovati življenju na ovim prostorima. Spremni smo liječiti posljedice naše, često tragične, prošlosti, i to na načelima moderne Evrope. Svojom unutarnjom strukturom, svojim historijskim, političkim, kulturnim, vjerskim i nacionalnim različitostima, a istodobno zajedničkim suživotom.

Obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom slavimo i prošlost naroda Bosne i Hercegovine, jer budućnost koju gradimo počinje tamo gdje živi ljubav i tolerancija među narodima, tamo gdje su naši antifašistički i slobodarski korijeni.

Premijer
mr.sc Enes Mujić