TUZLARIJE - BILTEN TK

12.09.2012.
Vlada TK
Predstavnici UNICEF-a posjetili Tuzlanski kanton

Kako bi razgovarali o realizaciji već započetih projekata, ali i započinjanju novih aktivnosti s ciljem kompletnije pokrivenosti potreba djece u njihovom rastu i razvoju od ranog djetinjstva do adolescencije, u posjeti ministarstvima Tuzlanskog kantona danas je, sa saradnicima, boravila Florence Bauer, Predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.


Obzirom da UNICEF kontinuirano pomaže rad Centra za rani rast i razvoj djece u Tuzli predstavnici UNICEF-a su sa ministricom zdravstva Tuzlanskog kantona Nadom Pavlović Čalić razgovarali o mogućnostima širenja mreže ovakvih centara na područje cijelog Kantona, kako bi djeca, ali i roditelji, u što većem broju mogli koristiti usluge koje on pruža. Otvaranje „satelit centara“ na područjima Kiseljaka i Gornje Tuzle bi trebalo biti prioritet, a sve kako bi se ovom vrstom usluga obuhvatilo što više djece i roditelja koji za to do sada nisu imali priliku, istakla je Vesna Suljević Dropić, Šef dispanzera za predškolsku djecu Doma zdravlja Tuzla.



Ističući da cijeni podršku i predanost UNICEF-a poboljšanju ukupnog standarda djece ministrica Pavlović Čalić je podržala ovu inicijativu, a goste upoznala i sa drugim aktivnostima koje Ministarstvo provodi. Sa Zavodom za javno zdravstvo i Zavodom zdravstvenog osiguranja već u ovoj godini su napravljene određene promjene i pozitivni pomaci za poboljšanje zdravstvene njege najmlađih. „Između ostalog tu je i naša težnja koju smo ostvarili u okviru „B liste lijekova“ na koju su uvršteni određeni lijekovi za djecu, koji se u potpunosti finansiraju iz sredstava Zavoda, “ istakla je ministrica, dodajući da se na ovaj način nastojalo zaštititi određeni broj porodica čija djeca boluju od bolesti čije liječenje iziskuje značajna sredstva.

Obzirom da UNICEF provodi i više projekata koji za cilj imaju zaštitu djece žrtava nasilja, svjedoka nasilja, ali i djece prijestupnika i počinilaca krivičnih djela, predstavnici ove humane međunarodne organizacije su posjetili i Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona. Ministar Alen Taletović je sa saradnicima goste upoznao sa aktivnostima Ministarstva na ovom planu, a prije svega sa djelovanjem Disciplinskog centra za maloljetnike i Centrom za pružanje besplatne pravne pomoći. Kao otežavajuća okolnost u radu Ministarstva danas je istaknuta podijeljena nadležnost u ovoj oblasti između kantona i Federacije BiH. „Ministarstvo je više puta iniciralo izmjene određenih propisa, ali je izostajala reakcija resornog federalnog nivoa vlasti. Ono što smo mogli samostalno uraditi, mi smo otvaranjem Disciplinskog centra i učinili“ istakao je ministar Taletović.



Od UNICEF-a i drugih međunarodnih organizacija danas je zatraženo da međusobno i u saradnji sa Ministarstvom sinhronizuju aktivnosti i utiču na druge nivoe vlasti u BiH kako bi uzeli aktivnije učešće u realizaciji inicijativa i ideja koje je Ministarstvo pravosuđa i uprave i Vlada Tuzlanskog kantona već uputila.
Na osnovu dosadašnjih rezulatata gospođa Florence Bauer je Tuzlanski kanton ocijenila kao progresivan, a provedene aktivnosti mogu biti primjer drugima na koji način se može i treba pristupiti rješavanju ovih problema.


Povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem bila je glavna tema razgovora koje su predstavnici UNICEF-a imali sa Ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona. Obzirom na podijeljenu nadležnost u okviru predškolskog odgoja i obrazovanja između općinskog i kantonalnog nivoa vlasti ministrica Nađa Avdibašić Vukadinović je prisutne upoznala sa zakonskim odrebama, koje trenutno za svu djecu prije upisa u prvi razred osnovne škole predviđaju obaveznih 150 sati programiranog rada u predškolskom odgoju, ali i težnjama Ministarstva da se ovaj broj sati do 2015. godine znatno poveća. „S tim u vezi, a u želji da što prije obezbijedimo deficitarni kadar za rad sa ovom djecom, u saradnji sa Univerzitetom radi se na stvaranju mogućnosti da se svi oni koji, zbog kontinuiranog smanjenja broja upisane djece u osnovni školama, budu bili tehnološki višak mogu prekvalifikovati i steći uslove za nastavak rada sa djecom predškolskog uzrasta, “ istakla je Ministrica.
Ministrica Avdibašić Vukadinović i predstavnici UNICEF-a su ovom prilikom pohvalili uspostavljenu interresornu saradnju u okviru Vlade Tuzlanskog kantona, a koja je već rezultirala saradnjom tri ministarstva u okviru Centra za rani rast i razvoj djece u Tuzli, a bit će nastavljena i u nizu drugih projekata.



Gospođa Bauer informisala je Ministricu da su Tuzla i Gradačac nedavno dobili grant sredstva UNICEF-a za opremanje prostorija za predškolski odgoj, koje bi trebale da budu funkcionalne već tokom ove jeseni, a čime bi se većem broju djece omogućio pristup predškolskom obrazovanju.

Današnja posjeta predstavnika UNICEF-a kantonalnim resornim ministarstvima prva je u nizu, a u narednom periodu planira se i obilazak ministarstava i vlada drugih kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK