TUZLARIJE - BILTEN TK

12.09.2012.
Vlada TK
Delegacija Turskog kulturnog centra govorila o uvođenju Turskog jezika u škole

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, prof.dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović susrela se jučer sa delegacijom Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva, koju je predvodio gospodin Umit Avci. Gosti su domaćine upoznali sa projektom uvođenja Turskog jezika kao fakultativnog jezika u nastavu u osnovnim i srednjim školama, te izrazili želju da se i naš kanton uključi u njegovu realizaciju.


Uz uvođenje turskog jezika kao fakultativnog jezika u nastavu, Turski kulturni centar školama obezbjeđuje udžbenike, nastavni kadar, računar, projektor i ostalu opremu potrebnu za izvođenje nastave.
Ministrica Avdibašić-Vukadinović je istakla da će Ministarstvo na osnovu pisane inicijative za realizaciju Projekta ispitati htjenja i želje učenika i roditelja, te u skladu sa iskazanim interesom pružiti podršku realizaciji ovog projekta.
Inače, turski kulturni centar “Yunus Emri” osnovan je 2007. godine kao prva filijala u Sarajevu, zatim su uslijedila otvaranja filijala u Fojnici i Mostaru. Trenutno imaju oko tri hiljade polaznika nastave Turskog jezika u Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu. Škole koje su potpisale protokol i koje učestvuju u projektu uspostavile su saradnju sa školama u Turskoj, a koja dalje učenicima omogućava i nastavak školovanja i studiranja u Turskoj, koje je za studente iz naše zemlje besplatno, istakli su predstavnici kulturnog centra “Yunus Emri”.



Priredio(la): MONKS TK