TUZLARIJE - BILTEN TK

12.10.2012.
Vlada TK
Izmjenom postojećih propisa do kvalitetnije poslovne klime


Vlada Tuzlanskog kantona je na danas održanoj sjednici prihvatila tri izvještaja o radu Interresornog tima za reformu regulatornog okvira i to Grupe za registraciju imovine, Grupe za registraciju malih i srednjih preduzeća i obrta, te Grupe za naplatu potraživanja.
Iz usvojenih izvještaja proizašle su i određene inicijative koje je Vlada također danas prihvatila.

U cilju sprječavanja dvostrukog oporezivanja prometa nekretnina u slučajevima finansijskog leasinga, što je trenutno slučaj, Vlada je utvrdila inicijativu za dopunu Zakona o prometu nepokretnosti i prava TK. Naime, u slučaju finansijskog leasinga, ugovorom o leasingu je ugovoreno da korisnik leasinga, po ispunjavanju uslova iz ugovora, stiče pravo vlasništva nad nepokretnostima koje su predmet leasinga. Tako se faktički dva puta obavlja promet nepokretnosti, slijedom čega se i dva puta vrši oporezivanje prometa nepokretnosti, iako se radi o kupovini nepokretnosti samo jednom. Ova praksa duplog oporezivanja prepoznata je kao jedna od nepovoljnosti koja utiče na korištenje finansijskog leasinga kao pogodnog načina finansiranja prometa korištenih nepokretnosti kao mogućnosti za nove investicije.

Vlada je, također, danas prihvatila i tekst Inicijative za kreiranje Programa za zanimanja za koja ne postoji mogućnost obrazovanja u redovnom sistemu obrazovanja i za deficitarna zanimanja na tržištu rada. Tokom rada Tima identificiran je problem nepostojanja obrazovanja u redovnom sistemu obrazovanja za veliki broj zanimanja navedenih u Uredbi o izmjeni Uredbe o zaštiti tradicionalnih i starih obrta, u kojem je od 126 navedenih zanimanja, u redovnom sistemu obrazovanja omogućeno obrazovanje samo za 17 vrsta zanimanja. Za preostalih 109 vrsta zanimanja ne postoji mogućnost obrazovanja u redovnom sistemu obrazovanja, što svakako predstavlja prepreku za registrovanje i rad obrta, posebno u okviru starih i umjetničkih zanata, kao i za poslovanje i opstanak navedenih obrta.

U skladu navedenim, usvojena je inicijativa da se prilikom izrade Pravilnika o obrazovanju i obuci odraslih, planira i izradi Program za zanimanja za koja ne postoji mogućnost obrazovanja u redovnom sistemu obrazovanja. Do donošenja cjelovitog zakona o obrazovanju odraslih, potrebno je za deficitarna zanimanja na tržištu rada, u okviru navedenog Pravilnika kreirati i Program specijalističke obuke (prekvalifikacije i dokvalifikacije) koji će se provoditi u odgovarajućim srednjim školama na području Tuzlanskog kantona navodi se u Inicijativi.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK