TUZLARIJE - BILTEN TK

11.10.2012.
Posjeta delegacije Mađarske Skupštini Tuzlanskog kantona


U posjeti Skupštini Tuzlanskog kantona danas, (11.10.2012. godine), boravila je delegacija Mađarske na čelu sa Jozefom Atila Moringom, tajnikom i zastupnikom Parlamenta Mađarske.



Pored obostranog upoznavanja sa ustrojstvom i načinom funkcionisanja vlasti, od posebnog značaja su iskustva koje je gosp. Moring prenio o političkom ustrojstvu Mađarske prije i nakon ulaska u Evropsku uniju, kojim se državni aparat dosta pojednostavio.



Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Slađan Ilić, istakao je da je upoznavanje i uspostavljanje saradnje sa državama u susjedstvu od velikog značaja za Tuzlanski kanton, naročito u onim područjima u kojima bi ta saradnja bila najplodotvornija.

U razgovoru je naročit akcenat stavljen na turizam koji je prepoznat kao grana u brzom razvoju, a obje regije imaju znatne potencijale koje mogu preporučiti, te je zaključeno da će to sigurno i biti polje na kojem će se započeti sa saradnjom.
Ova posjeta mađarske delegacije je tek početak saradnje koja ne bi trebala biti upitna jer su mogućnosti velike a postoji i jaka volja obje strane, istaknuto je na kraju razgovora.


Dijana Delalić, stručni saradnik za informisanje