TUZLARIJE - BILTEN TK

13.10.2012.
Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila Prostornu osnovu za
Prostorni plan područja posebnih obilježja Zaštićeni pesaž ”Konjuh”


Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Prostornu osnovu Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejsaž ”Konjuh”, čime se završava I faza izrade navedenog planskog dokumenta.

Naime, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice je u skladu sa Odlukom o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž "Konjuh" za period od 2010.do 2030. godine, pokrenulo postupak izrade Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž "Konjuh".

Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Kanton radi se za područje koje je definisano Zakonom o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom "Konjuh" i Prostornim planom za područje Tuzlanskog kantona za period 2005.-2025. godine, a ukupna površina koja je obuhvaćena navedenim planskim dokumentom iznosi 8.016, 61ha i prostire se na dijelovima teritorije općina Kladanj, Banovići i Živinice.

Prostornim planom će se utvrditi osnovna organizacija prostora, mjere korištenja, uređenja i zaštite područja s aktivnostima koje imaju prednost, mjere za unapređenje i zaštitu okolice, te po potrebi obaveza izrade detaljnih planskih dokumenata za uža područja unutar plana područja posebnog obilježja. Usvajanje ovog planskog dokumenta će omogućiti plansku zaštitu i korištenje navedenog područja.

Nosilac izrade plana je uradio Prostornu osnovu plana koja obuhvata ocjenu postojećeg stanja, opće i posebne ciljeve prostornog razvoja i osnovnu koncepciju prostornog razvoja. Savjet Prostornog plana, je razmatrao navedeni dokument, dao određene primjedbe i sugestije, te je usvojen Zaključak da urađeni dokument predstavlja kvalitetnu osnovu za II fazu rada, izradu prednacrta Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž "Konjuh". Obzirom da se radi o veoma značajnom planskom dokumentu, u procesu prve faze izrade provedena je i Javna rasprava, prikupljene su primjedbe, prijedlozi i sugestije, koje su proslijeđene nosiocu izrade planskog dokumenta, da iste razmatra i analizira u II fazi rada, izradi prednacrta Prostornog plana.

Nakon današnjeg prihvatanja, Prostorna osnova će biti upućena Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK