TUZLARIJE - BILTEN TK

12.10.2012.
Analiza stanja socijalne zaštite sa programom mjera
Nezaposlenost glavni uzrok socijalne isključenosti i siromaštva

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o realizaciji mjera i aktivnosti planiranih u Analizi stanja socijalne zaštite sa programom mjera za unapređenje socijalnog stanja građana na prostoru Tuzlanskog kantona. U Analizi je ukazano na nezaposlenost kao glavni uzrok socijalne isključenosti i siromaštva, izvršen je uvid u socijalni položaj penzionera, urađen prikaz zakonske regulative u oblasti socijalne zaštite i prava koja ostvaruju korisnici, sagledano stanje nevladinih organizacija i mogućnosti razvoja partnerstva, opisana je socijalna zaštita raseljenih lica i povratnika, te analizirano stanje u centrima za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona.

Na temelju analiziranih i obrađenih parametara predložen je Program mjera i aktivnosti za unapređenje socijalnog stanja građana na području Tuzlanskog kantona sa nosiocima aktivnosti i rokovima izvršenja. Programom je, između ostalog, u cilju prevazilaženja postojećeg stanja u kome se nalaze lica i porodice u stanju socijalne potrebe, a da bi se smanjilo siromaštvo i započeo proces izgradnje održivog sistema socijalne zaštite predviđeno da se u budžetu za 2012. godinu planiraju sredstva za implementaciju mjera iz Strategije zapošljavanja, prioritetno mladih i socijalno rizičnih grupa. S tim u vezi, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK je u tekućoj godini donesen Prijedlog mjera za odrađivanje pripravničkog staža za osobe VSS. Prijedlog mjera je usvojen od strane Vlade TK, ali zbog nedostatka sredstava u budžetu navedeni prijedlog kasni i njegova realizacija se očekuje do kraja tekuće godine.

Vlada je u saradnji sa Ministarstvom podržala zapošljavanje lica iz boračke populacije, te je u saradnji sa Službom za zapošljavanje, ministarstvima i općinama do sada je oko 900 lica sa završenom VSS, uključeno u odrađivanje pripravničkog staža, što je osnov za ravnopravan pristup tržištu rada i značajan resurs u daljem produktivnom zapošljavanju i ukupnom razvoju Kantona. Vlada će u saradnji sa Službom za zapošljavanje, putem Programa sufinansiranja zapošljavanja „Prilika za sve“ podržati projekte zapošljavanja u 92 poslovna subjekta gdje se planira upošljavanje oko 600 nezaposlenih osoba svih nivoa obrazovanja i stručne spreme.

Okvirnim programom mjera „nova i bolja radna mjesta“, planira se ostvariti društveni konsenzus, jačanje institucionalnih kapaciteta za razvoj TK, te utvrđivanje kratkoročnih, sredoročnih i dugoročnih mjera za investiranje u nova radna mjesta, čime se stvara ambijent za novo zapošljavanje i razvoj kantona uopšte.





Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK