TUZLARIJE - BILTEN TK

14.10.2012.
Vlada TK
Ostale odluke Vlade TK donesene na 56. redovnoj sjednici

-Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijeldog Odluke o pristupanju izradi Kantonalnog plana upravljanja otpadom Tuzlanskog kantona 2013. - 2018. Rok za izradu Kantonalnog plana je 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke, a priprema i irada Plana odvijat će se kroz četiri faze i to: I faza - Usvajanje metodologije te dinamičkog i organizacionog plana, II faza - Analiza stanja upravljanja otpadom, III faza - Akcioni plan: planiranje i uspostavljanje sistema upravljanja otpadom i IV faza - Prezentiranje svih komponenti Kantonalnog plana.

Priprema, izrada i sadržaj Plana biće usklađeni sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom, Strategijom zaštite okoliša Federacije Bosne i Hercegovine 2008 - 2018. i Federalnim planom upravljanja otpadom 2012 - 2017. Sredstva za izradu Kantonalnog plana osigurat će se u Budžetu Tuzlanskog kantona iz namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice koje je i nosilac pripreme za izradu Kantonalnog plana i koje će, zajedno sa Nosiocem izrade, radi dostavljanje sugestija i primjedbi, osigurati uključivanje javnosti u proces pripreme i izrade Kantonalnog plana.

-Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Mišljenje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o prijedlogu Prostornog plana FBiH za period 2008 - 2028. godine. Naime, Federalno ministarstvo prostornog uređenja zatražilo je od Skupštine Tuzlanskog kantona, mišljenje o Prijedlogu Prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine za period od 2008. do 2028. godine. Resorno ministarstvo je u skladu sa svojim nadležnostima, sagledalo Prijedlog dostavljenog planskog dokumenta, kako bi utvrdilo da li su u Prijedlog plana ugrađene primjedbe, prijedlozi i sugestije iz Tuzlanskog kantona, a koje su date i u fazi izrade Prostorne osnove Prostornog plana Federacije BiH, te da li je Prijedlog Prostornog plana urađen u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Iako je većina datih primjedbi i sugestija usvojena od strane Nosioca pripreme plana, nosilac izrade je jedan dio nedostataka otklonio, ali, pojedine primjedbe nisu ugrađene u konačno dostavljeni prijedlog planskog dokumenta.
Imajući u vidu navedeno, u Mišljenju je istaknuto da se ne može dati pozitivno mišljenje na Prijedlog Prostornog plana FBiH, ukoliko se sve primjedbe koje se daju ovim mišljenjem, ne ugrade u konačni Prijedlog Prostornog plana Federacije BiH. Mišljenje će se nakon današnjeg prihvatanja uputiti Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla. Sredstva za realizaciju navedenog programa obezbijeđena su iz Budžeta Tuzlanskog kantona, a broj uposlenika zaključno sa 30.09.2012.godine i tačan iznos sredstava utvrdit će Služba za zapošljavanje, Zavod penzijsko invalidskog osiguranja i resorno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona. Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju novčane pozajmice u iznosu od 39.000, 00 KM koje će Vlada Tuzlanskog kantona pozajmiti DD "Konjuh" Živinice.

Sredstva su pozajmljena iz sredstava ostvarenih od prodaje preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju TK, a koja se nalaze na ESCROW računu. Kako je ugovorom definisano sredstva će biti pozajmljena beskamatno na period od 120 dana za potrebe uplate zdravstvenog osiguranja radnika ove kompanije. Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu za 2012. godinu. Unutrašnja preraspodjela je predložena u cilju obezbjeđenja sredstava za bruto plaće i naknade zaposlenika u JU Galerija portreta Tuzla.

- Vlada Tuzlanskog kantona donijela je više odluka o usmjeravanju neplaniranih donacija u Budžet Tuzlanskog kantona. Za sufinansiranje stručnog osposobljavanja pripravnika za samostalan rad po 350, 00 KM je usmjereno Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva TK i Ministarstvu finansija TK, 700, 00 KM je usmjereno Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK, a Ministarstvu za boračka pitanja je usmjereno 1.050, 00 KM. Regionalni centar za okoliš, Ured u Bosni i Hercegovini je JU OŠ Slavinovići za sufinansiranje projekta "Unaprijeđenje sredine za učenje" dodijeljeno 9.754, 70 KM, a za suinansiranje projekta "Mobilni stručni timovi - podrška učenicima u redovnim školama" JU Zavodu za odgoj i obrazovanja osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je dodijelilo 4.680, 00 KM. Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o utvrđivanju osnovice za obračun plaće budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona za mjesec septembar 2012. godine u iznosu od 380, 25 KM, kao i visine naknade za ishranu u toku rada u iznosu od 7, 00 KM po izrađenom danu.

- Vlada Tuzlanskog kantona, donijela je odluku o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava za kapitalne izdatke za korisnike budžetskih sredstava. S tim u vezi, donesena je i odluka o izmjeni Odluke o odobravanju sredstava - Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava. Ovom izmjenom obezbijeđena su sredstva za nabavku informatičke opreme za informatizaciju rada Vlade Tuzlanskog kantona, a sve u cilju povećanja stepena efikasnosti u radu Vlade i stvaranja dodatnih ušteda u radu. Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku da ratnom vojnom invalidu I grupe sa 100% vojnog invaliditeta Šahbazović Bajri, dodijeli u vlasništvo stan u Kalesiji, u ulici Žrtava genocida u Srebrenici. Na osnovu Odluke, ministar za boračka pitanja će u ime Vlade Tuzlanskog kantona, sa gospodinom Šahbazovićem, zaključiti ugovor o prijenosu prava vlasništva na predmetnom stanu, kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o prijenosu putničkog vozila marke ŠKODA FELICIA 1, 9 DGLX, koje je bilo u vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona u trajno vlasništvo Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona. Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o prijenosu stalnog sredstva, putničkog motornog vozila marke Ford Fiesta u trajno vlasništvo Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona bez naknade.

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na odluku Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona o utvrđivanju visine troškova polaganja stručnog ispita. Odlukom je utvrđeno da visina troškova polaganja stručnog ispita nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona iznosi 150, 00 KM, s tim da se svaki ponovljeni ispit plaća sa dodatnih 75, 00 KM.

- Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o raspisivanju javnog oglasa za izbor kandidata za pozicije članova upravnih odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla. Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Statutarnu odluku o izmjenama i dopunama Statuta JZU UKC Tuzla, sa ugrađenim prijedlozima i primjedbama resornog ministarstva. Predloženom odlukom, vrši se usklađivanje Statuta JZU UKC Tuzla sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Klasifikacijom djelatnosti BiH 2010 i drugim odredbama važećih zakona u oblasti zdravstva.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o odobravanju sredstava uplaćenih po osnovu naknada za obavljene tehničke preglede vozila. Sredstva će biti dodijeljena neprofitnim organizacijama u cilju unapređenja saobraćaja i saobraćajne kulture, te radi poboljšanja stepena sigurnosti u odvijanju saobraćaja. Sredstva se dodjeljuju na osnovu Programa o utrošku namjenskih sredstava uplaćenih na osnovu naknada za obavljene tehničke preglede kojeg je u junu mjesecu tekuće godine donijela Vlada Tuzlanskog kantona.

-Vlada Tuzlanskog kantona dala je prethodnu saglasnost na Odluku o broju studenata za upis na drugi ciklus studija - master/magistarski studij na fakultetima Univerziteta u Tuzli i utvrđivanju visine školarine u akademskoj 2012/13. godini. Vlada Tuzlanskog Kantona dala je saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Javne ustanove Narodno pozorište u Tuzli. Na održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona, dala je saglasnosti JU Narodno pozorište u Tuzli za prijem jednog zaposlenika i zasnivanja radnog odnosa na radnom mjestu "Portir-sa punim radnim vremenom", Uredu za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona za popunjavanje radnih mjesta stručnog saradnika sistem inžinjera i stručnog savjetnika za informisanje, Općinskom sudu u Gračanici za prijem jednog državnog službenika, Zemljišno - knjižni referent, te JU Univerzitet u Tuzli za prijem zaposlenika Radnik u vešeraju.

-U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona je imenovala privremeni Školski odbor Javne ustanove Osnovna škola "Breške" na periodu od najduže 90 dana. Predsjednik Odbora je Amela Petričević, a članovi su Amela Šehić, Elma Jahič, Amira Hrustić i Slobodan Filipović.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK