TUZLARIJE - BILTEN TK

08.05.2008.
Susret premijera TK Mujića sa federalnim ministrom za pravdu Vidovićem


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas se susreo sa federalnim ministrom za pravdu Feliksom Vidovićem.
Ministar Vidović je istakao da je započeo ciklus zvaničnih posjeta kantonima i da je, s obzirom na vrlo dobre rezultate Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona prvu posjetu upriličio ovom Kantonu.

Ministar Vidović i kantonalna ministrica pravosuđa i uprave Jasminka Mijatović upoznali su premijera Mujića da su razgovarali o zakonskim propisima za oblasti u kojima su podijeljene nadležnosti Federacije i kantona.

Cilj su kordinirane pripreme ovih propisa kako bi prilikom njihove izrade na federalnom nivou bili maksimalno uvaženi stavovi i različita iskustva kantona.
Također, prema riječima ministra Vidovića cilj je sagledati prebleme sa kojima se suočavaju pojedina područja, ali i prikupljanje pozitivnih iskustava.
Obradovani smo činjenicom da je Tuzlanski kanton pripremio Nacrt zakona o pružanju pravne pomoći, kao jedan od propisa koji maksimalno uvažava ono što propisuje Evropska konvencija o ljudskim pravima. Sigurno ću u drugim dijelovima Federacije prenijeti ovo što sam vidio u Tuzlanskom kantonu“ istakao je ministar Vidović.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo zbog današnje posjete federalnog ministra pravde Tuzlanskom kantonu naglasivši da koordinirano djelovanje kantonalnih i federalne vlade daje dobre rezultate.
Također je izrazio nadu da će u tom smislu aktivnosti koje se vode sa sindikatima, u cilju uređenja međusobnih odnosa kroz kolektive ugovore, vrlo brzo dati zadovoljavajuće rezultate.


Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Priredio(la): S.M.