TUZLARIJE - BILTEN TK

29.10.2012.
Tuzlanski kanton
Potpisan Ugovor o realizaciji projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Tuzlanskom kantonu


Danas su predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i Međunarodne finansijske korporacije (članica grupacije Svjetske banke) potpisali Ugovor o realizaciji projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Tuzlanskom kantonu.

Predstavnici Vlade TK su u prethodnom periodu obavili niz razgovora sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije – IFC u vezi realizacije zajedničkog projekta koji ima za cilj povećanje konkurentnosti kantona putem smanjenja troškova i rizika poslovanja, kreiranja elektronskog internet registra svih kantonalnih administrativnih postupaka, povećanja transparentnosti u sprovođenju adminstrativnih postupaka na kantonalnom nivou, jačanja olakšavanja ulaganja na kantonalnom nivou i procjenu konkurentnostu sektora poljoprivrede.
Ukupna vrijednost projekta je 227.695 KM, učešće IFC-a je 130.695 KM, a Vlade TK 40.000 KM u gotovini, 48.000 KM u materijalnim sredstvima i paraleno učešće 8.000 KM.
U 2012. potrebno je izdvojiti 15.000 KM, a u 2013. godini 25.000 gotovinskih sredstava. Prva tranša treba da bude plaćena do 30. novembra 2012. godine, a druga do 30. aprila 2013. godine.


Ministrica za razvoj i poduzetništvo Dijana Bilanović


- Prilikom realizacije je formirana radna gupe u kojoj učestvuju Ministarstvo razvoja i poduzetništva, Ministarstvo saobraćaja, turizma i trgovine, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva. Važno je napomenuti da smo ambiciozno postavili cilj da se realizira sve za 14 mjeseci da bi se stanje u Kantonu u smislu konkurentnosti poboljšalo, između ostalog je rekla ministrica za razvoj i poduzetništvo Dijana Bilanović.


Per Kjellerhaug, regionalni menadžer IFC-a za Zapadni Balkan


Regionalni menadžer IFC-a za Zapadni Balkan Per Kjellerhaug, na danas održanoj press konferenciji u povodu potpisivanja Ugovora, govorio je o važnosti Bosne i Hercegovine za IFC kao i samog projekta.

- Drugi put sam u Tuzli, prvi put sam bio u Općini Tuzla. Bosna i Hercegovina je vrlo važna zemlja, 60 miliona je iznos za koji se nadamo da ćemo investirati ove godine u razne projekte. Imamo vrlo važan savjetodavni dio, govorimo o poboljšanju investicione klime. Rad sa Vladom, mikrofinansiranje i obnovljivi izvori energije, neke su od tema koje nas zanimaju. Ovaj ugovor, koji smo danas potpisali, vrlo je važan, smatramo da je ključ uspjeha smanjenje administrativnih prepreka za privrednike, ne samo u Bosni nego svugdje. Putem registra privrednici će biti u mogućnosti da na transparentan način imaju sve potrebno. Privrednici preduzeća treba da se koncentrišu na poslovanje, a ne da gube vrijeme na administraciju. Važno je imati poticaj koji utiče na investicije. Imamo tim koji radi sa Vladom TK na implementaciji i narednih 14 mjeseci ćemo pomno pratiti kako napreduje realizacija.


Premijer TK Sead Čaušević


Za uspješnu realizaciju projekta, prema oduredbama Ugovora o saradnji, formirana je radna grupa koje će nadgledati realizaciju ugovora i upravljati procesom regulatorne reforme. Na čelu grupe je premijer TK Sead Čaušević, a uz njega su i ministri u Vladi TK Dijana Bilanović, Edin Ajanović, Aziz Čačković, Mirsad Hadžiselimović i Željko Knežiček. Činjenica da je na čelu radne grupe, prema mišljenju premijera TK, govori s kojom se važnošću pristupa realizaciji projekta.

- Žao mi je što ovo radimo u oktobru 2012. a očekujemo da bude gotovo u 2013. Volio bih da se radilo ranije. Najveći problem su administrativni problemi. Ovo je prvi neophodni korak koji treba uraditi. Na čelu radne grupe sam ja, što i govori o važnosti, mi želimo ovaj Kanton učiniti privlačnim za investitore. Konkretno pitanje meni kao premijeru je „zašto bi ulagao u TK a ne neki drugi“. U ovako komplikovanoj zemlji to je vrlo složen problem i zato mi je drago da smo uradili prvi korak ka poboljšanju smanjenja administrativnih prepreka, kazao je premijer TK Čaušević.

Projekat bi trebao startati odmah po zaključenju Ugovora i trajaće do 15. decebra 2013. godine.

S.M.