TUZLARIJE - BILTEN TK

29.10.2012.
Skupština Tuzlanskog kantona
Održan sastanak sa delegacijom OSCE - Ured Tuzla


U okviru OSCE projekta kantonalne uprave danas su (29.10.2012. godine) u Skupštini Tuzlanskog kantona predsjednik i zamjenici predsjednika Skupštine TK održali sastanak sa delegacijom OSCE – Ured Tuzla.
Cilj projekta je unapređenje rada kantonalne uprave, poboljšanje međuinstitucionalne saradnje kao i koordinacija između kantonalne i općinske uprave.



Tokom nekoliko radnih sastanaka napravljeni su izvještaji o aktuelnoj situaciji datih oblasti, a na današnjem sastanku su komentarisani učinci i dalji koraci.
Zaključeno je da ima mnogo oblasti na kojima treba raditi da bi uprava što kvalitetnije funkcionisala, a neophodno je postaviti nekoliko konkretnih ciljeva koji daju očigledne efekte iz ključnih oblasti koje trebaju reformu (zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna politika).

Iako je saradnja kantonalnih i općinskih vlasti na zadovoljavajućem nivou, još uvijek ima mnogo prostora za unapređenje. Takođe je zaključeno da se mora poboljšati kvalitet rada i funkcionalnost profesionalca u kantonalnoj upravi. Mehanizam za kontrolu rada i unapređenje rada zaposlenika i izabranih zvaničnika se treba unaprijediti.

Zajednički stav sudionika sastanka je da postoji jaka volja i odlučan stav da se preporuke OSCE-a sprovedu, te da su ovakvi projekti od velikog značaja za poboljšanje efikasnosti kantonalne uprave.

Priredio(la): Služba Skupštine TK