TUZLARIJE - BILTEN TK

01.11.2012.
Izmjenjena Odluka o Listi lijekova


Vlada Tuzlanskog kantona je na prijedlog ministra zdravstva Tuzlnskog kantona donijela Odluku o Listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Zaključkom Vlade TK zaduženo je Ministarstvo zdravstva da u što kraćem roku sagleda mogućnost uvrštavanja lijekova pod nazivom „pentaza“ i „salofalk“ na Pozitivnu listu lijekova zbog njihovog značaja za liječenje pacijenata.

U Odluci o Listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u A Listi lijekova (u tabelarnom pregledu prema ATC klasifikaciji) na rednom broju 11 ATC- A07EC02- mesalazin– tablete 500mg x100 tableta u koloni „Cijena bez PDV-a“ utvrđena je cijena od „39, 800“ koja je izračunata na bazi jedinične cijene po tableti za pakovanje od 50 tableta.

Odlukom o Listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine za isti lijek „mesalazin“ oblika i jačine „500 mg x 100 tbl“ utvrđena je cijena od „59, 510“ KM bez PDV-a.

Prihvatanjem predložene izmjene stvoreni su uslovi za uvrštavanje lijekova „pentaza“ i „salofalk“ na Pozitivnu listu lijekova.