TUZLARIJE - BILTEN TK

08.11.2012.
Skupština Tuzlanskog kantona
Odgođeno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju TK


Odgođeno je usvajanje Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona koji je prema planu trebao biti usvojen na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.



Oni kojih se izmjene Zakona direktno tiču, danas prisutni uposlenici Univerziteta u Tuzli, govorili su da nisu upućeni u sve izmjene. Sporan je broj izmjena članova zakona i naknadno predloženih amadmana koji nisu ni bili u javnoj raspravi.

Par dana prije današnje sjednice Univerzitet u Tuzli uputio je zahtjev Skupštini TK, nadležnim komisijama Skupštine TK i svim strankama koje participiraju u radu Skupštine, da se ne izjašnjavaju o tekstu Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog.

Podijeljeni su bili i poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona, sastanak sa resornom ministricom Nađom Avdibašić Vukadinović jučer su održali i studenti, te su prema njenim riječima postigli korektan dogovor.

Zbog mnogih nejasnoća, nelogičnosti, obimnosti samih promjena, na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona mogao se steći utisak da mnogi, koji su sjedili u sali BKC-a, kako poslanici tako i gosti, nisu upućeni u sve izmjene zakona.

Da je vrijeme za promijene slaže se predsjednik Sindikata visokog obrazovanja TK Zlatko Begić ali ne na ovakav način jer tvrdi da on nije ni vidio o kakvim se izmjenama radi.

Za govornicom se moglo čuti i da ima toliko izmjena, 13 novih članova i 23 amandmana, da se umjesto o izmjenama i dopunama može govoriti o potpuno novom zakonu.

Predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu i sport TK Fahrudin Skopljak, smatra da bi se usvajanjem ovih izmjena postiglo još veće „fabrikovanje“ doktora nauka.

Na današnjoj sjednici bio je prisutan i predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli Nedžad Hodžić, koji je rekao da ako se ne uspiju dogovoriti mogući su i studentski protesti.

Ove izmjene zanimaju 1000 studenata Univerziteta u Tuzli, veliki broj postdiplomaca i doktoranata na koje se odnosni niz izmjena zakona kada je u pitanju, kako status studenata, tako i svima bitna finansijska strana svega.

Iako je ministrica Nađa Avdibašić Vukadinović djelovala optimistično, te tvrdila da su izmjene dobre i nikome ne idu na štetu, ni nakon brojnih pauza za usaglašavanje stavova dogovor nije postignut, te je prijedlog o odgodi usvajanja iznesen od strane Dževada Hadžića (SDP) podržalo ukupno 18 poslanika iz redova SDP-a, SBB-a, NS Radom za boljitak i BPS-a.

S.M.