TUZLARIJE - BILTEN TK

09.05.2008.
Potpisan Ugovor za izradu strategije razvoja TK do 2013.
Ministar za obnovu, razvoj i poduzetništvo u Vladi Tuzlanskog kantona Sead Mujanović i direktor Ekonomskog instituta Sarajevo prof. Anto Domazet potpisali su danas Ugovor za izradu Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2008-2013. godina.

Prije samog potpisivanja prisutnim gostima obratio se premijer Tuzlanskog kantona i predsjednik Koordinacionog odbora za realizaciju ovog Projekta Enes Mujić.




„Ovo je jedan od najvažnijih dokumenata za Tuzlanski kanton, čije usvajanje očekujemo do kraja 2008. godine. Imajući u vidu reference Ekonomskog instituta Sarajevo vjerujem da ćemo dobiti kvalitetnu Strategiju koja će nam biti stalna vodilja za rad u narednih pet godina.“ Premijer Mujić je naglasio i da će stručnjacima koji budu radili Strategiju biti pružena sva neophodna pomoć u Kantonu kako bi imali dobru podlogu za rad.

Ministar Mujanović je istakao da Tuzlanski kanton u odnosu na druga područja ima prednost zbog činjenice da ima urađen Prostorni plan. Taj plan, prema riječima ministra Mujanovića, predstavlja važno polazište za izradu Strategije razvoja.

Profesor Domazet se zahvalio na objektivno prevedenoj proceduri u kojoj je Ekonomski institut Sarajevo izabran kao najpovoljniji ponuđač.
„Ovo je veliki projekat i za Tuzlanski kanton i za Ekonomski institut. Mi imamo iskustva jer smo već uradili nekoliko studija. Uradili smo i Strategiju razvoja za Zeničko-dobojski kanton, a trenutno radimo Strategiju Sarajevskog kantona. Ono što želim istaći je da je Tuzlanski kanton imao najozbiljniji pristup ovom projektu u fazi kreiranja projektnog zadatka. Jasno ste kazali šta želite i to će nam značajno olakšati rad. Imajući u vidu sve resurse koje Tuzlanski kanton ima vjerujem da će ovo biti dobra Strategija i da će ona biti rezultat dobre saradnje stručnjaka Ekonomskog instituta i svih onih koji su zainteresovani za ovaj Dokument u Tuzlanskom kantonu“, istakao je profesor Domazet.



Projekat izrade Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2008-2013. godina vrijedan je 221 686, 00 KM i očekuje se njegovo usvajanje do kraja 2008. godine.
Koordinacioni tim zadužen za realizaciju ovog projeta, a koji okuplja predstavnike Vlade Tuzlanskog kantona, Privredne i Obrtničke komore, Razvojne agencije NERDA, Zavoda za izgradnju i prostorno planiranje te niz drugih relevantnih institucija, i u procesu izrade Strategije pratit će ovaj Projekat.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.