TUZLARIJE - BILTEN TK

03.11.2012.
Vlada TK
Ostale odluke Vlade TK donesene na 58. redovnoj sjednici


Vlada TK donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za nevladin sektor i pitanja mladih kao radno tijelo Vlade Tuzlanskog kantona, te je Rješenjem imenovan Savjet koji broji pet članova.

Donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava radi nabavke uredske opreme za potrebe Ministarstva razvoja i poduzetništva.

Vlada TK donijela je Odluke o odobravanju sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava, i to na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta na ime izgradnje centralnog grijanja PŠ Pribava, Druga osnovna škola Gračanica, na ime zamjene mjerača toplotne energije u Skupštini TK, zatim Ministarstvo finansija na ime produženja licenci za program KASPERSKY antivirus, za nabavku računarske opreme, i na ime nadogradnje servera materijalnih i osnovnih sredstava za potrebe RAS a, te Uredu premijera na ime nabavke GPS navigacije.


Također, donijela je i Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2012. godinu, u cilju obezbjeđenja sredstava sa potrošačkog mjesta JU Građevinsko-geodetska škola Tuzla u korist potrošačkog mjesta JU MS Rudarska škola Tuzla koja su potrebna zbog isplate naknade za rad pripravnika.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o usmjeravanju neplanirane donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2012. godinu. Sredstva su doznačena od strane Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za sufinansiranje stručnog osposobljavanja pripravnika za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa u iznosu od 7.350, 00 KM, čime su se stekli uslovi da Ministarstvo finansija predloži Vladi TK Odluku o usmjeravanju neplanirane donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2012. godinu u iznosu od 7.350, 00 KM.


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim se zadužuju budžetski korisnici da izvrše analizu rashoda i izdataka u okviru svojih potrošačkih mjesta i dostave prijedloge smanjenja istih Ministarstvu finansija u cilju izrade Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu. Donesen je i Zaključak o pokretanju postupka Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu zbog smanjenja prihoda i primitaka Budžeta Tuzlanskog kantona i sprovođenja Odluke Skupštine Tuzlanskog kantona o spajanju JU Srednja ekonomska škola Tuzla i JU Srednja trgovinska škola. Te je zaduženo Ministarstvo finansija da u saradnji sa svim ministarstvima, upravama, uredima i Vladom Tuzlanskog kantona do 15.11. 2012. predloži Izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu.

Donesena je Odluka o prihvaćanju teksta prednacrta Ugovora o prenosu prava raspolaganja i trajnog prava korištenja nekretnine uz naknadu, koji će se nakon notarske obrade zaključiti između Vlade TK i ZD Rudnici Kreka Tuzla. Radi se o poslovnom objektu u Tuzli u ulici Rudarska 65, a naknadu za predmetni poslovni objekat Tuzlanski kanton će izmiriti umanjivanjem duga po osnovu dugoročnog beskamatnog kredita za izmirenje obaveza po osnovu doprinosa za PIO i zdravstvenog osiguranja.

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Tjelesna kultura i sport za 2012. godinu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Budžetom TK sa pomenute potrošačke jedinice planirana je raspodjela sredstava u ukupnom iznosu od 1.037.664, 00 KM, i to na sljedeći način ugovorene i druge posebne usluge 13.740, 00 KM, tekući transferi pojedincima 40.000, 00 KM, tekući transferi neprofitnim organizacijama 891.264, 00 KM i subvencija javnim preduzećima 92.660, 00 KM.


Također, Vlada je donijela Odluke o davanju saglasnosti na Odluke Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o odobravanju sredstava općini Tuzla uiznosu od 201.000, 00 KM, Kalesiji 41.340, 00 KM, Sapni 8.475, 00 KM, Gračanici 67.599, 62 KM i Živinicama 84.121, 20 KM za projekte iz oblasti zaštite okolice.

Data je saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o odobravanju sredstava Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla Tuzla u iznosu od 10.000, 00 KM kao učešće u rješavanju pojekta održivog povratka, kao i na Odluku o odobravanju sredstava Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvenoj opštini Tuzlanskoj u iznosu od 15.000, 00 KM.


Također, je data saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o izmjeni Odluke o utvrđivanju uslova za korištenje sredstava sa potrošačke jedinice – “Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima”, kao i na Odluku o izmjenama Programa raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice “Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima”.


Vlada TK je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o dodjeli finansijskih sredstava na ime pomoći privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom iz resorne nadležnosti u ukupnom iznosu od 19.485, 00 KM, radi osiguranja pristupa pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i na Odluku o odobravanju finansijskih sredstava privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom u ukupnom iznosu od 260.847, 08 KM kao pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti.


Vlada TK je donijela Zaključak u vezi sa aktom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije oko realizacije Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim a neuplaćenim javnim prihodima u periodu 2009. do 2015. godine, kojim su zaduženi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva zdravstva da u roku od 30 dana pripreme organe za sastanak na temu Primjena Zakona o konsolidaciji rudnika uglja u FBiH i o tome informišu Vladu kantona.

Donesen je Zaključak kojim se odobrava Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta davanje saglasnosti za angažovanje zaposlenika bez zasnivanja radnog odnosa u cilju realizacije nastavnog procesa za medicinsku, farmaceutsku, rudarsku, muzičku i likovnu struku, katolički i pravoslavni vjeronauk, i latinski jezik, a za koje je potrebno angažovati stručne kadrove koji su u radnom odnosu kod drugog poslodavca, te je zaduženo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da, u smislu odobrenja po hitnoj proceduri sačini i dostavi na razmatranje odgovarajuće izmjene i dopune propisa iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Vlada je dala saglasnost za prijem dva državna službenika u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, za prijem jednog namještenika u Kantonalnom sudu u Tuzli i prijem
jednog namještenika na određeno u Policijskoj upravi Gradačac.


Vlada TK je imenovala članove Policijskog odbora na period od dvije godine.

U okviru kadrovskih pitanja donesena je Odluka o određivanju punomoćnika državnog kapitala koji u ime osnivača vrše funkciju Skupštine RTV TK, doneseno je rješenje o imenovanju privremenog Upravnog odbora JU Služba za zapošljavanje TK na period od 60 dana, data je prethodna saglasnost za imenovanje mr.sc. Armina Ćatića za direktora JU Narodno pozorište Tuzla, imenovani je pivremeni školski odbori u OŠ Vražići Čelić, te školski odbor na period od četiri godine u JU OŠ Gornja Tuzla i JU OŠ Kladanj. Te su donesene odluke o razrješenju i imenovanju novih članova iz reda nastavnika, stručnih saradnika i roditlja u JU OŠ Bašigovci Živinice, JU Druga osnovna škola Srebrenik, JU OŠ Treštenica Banovići, JU OŠ Centar Tuzla.




Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK