TUZLARIJE - BILTEN TK

13.11.2012.
Potpisan ugovor o dodjeli koncesije za eksploataciju kamena krečnjaka




Ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček i direktor firme Gramat iz Gračanice Emir Sejdinović potpisali su danas ugovor o koncesiji za eksploataciju kamena krečnjaka na kamenolomu “Sklop” Malešići u općini Gračanica.

„Današnje potpisivanje Ugovora je ustvari produženje ugovora i dugogodišnje eksploatacije na ovom području, “ istakao je ministar Knežiček, te dodao da je firma Gramat redovno izmirila sve svoje obaveze, te da je po osnovu dosadašnjih koncesionih naknada Gramat uplatio oko 325.000 konvertibilnih maraka, od čega je 80% bilo usmjereno direktno u budžet lokalne zajednice gdje firma radi.

Značajno je da za sedamnaest godina koliko „Gramat“ radi nije zabilježena niti jedna ozbiljna povreda radnika niti smrtni slučaj. To je dokaz da se u ovoj firmi vodi prvenstveno računa o 80-tak trenutno uposlenih radnika, pa tek onda o profitu, što je prava rijetkost, istaknuto je danas. Njihova osnovna djelatnost je eksploatacija krečnjaka, a pored toga izrodile su se i druge djelatnosti tipa proizvodnje kamena i kamenih agregata, kao i usluge bušenja i miniranja te proizvodnja eksploziva kao i betona.

Ova firma je i jedna od prvih firmi koja je položila bankovnu garanciju na ime koncesija što znači da i u vrijeme kada neće moći biti velike proizvodnje kamena, plaćat će minimalan dio koncesije kako bi se osigurala nesmetana uplata novca prema budžetima.

Direktor Sejdinović je iskazao veliko zadovoljstvo dobijenom koncesijom, te je rekao da će nastojati da Gramat i dalje redovno izmiruje sve svoje obaveze prema državi.

„Dodijeljena koncesija je ove godine na eksploatacionom polju od 10.4 hektara, što je značajno povećanje u odnosu na prethodni prostor od 2, 8 hektara koliko je bila površina eksploatacionog polja prije 10 godina.

„Ono što moram reći je to da je riječ o dobroj firmi koja radi po principima struke i nauke“, istakao je Knežiček.

Ministar Knežiček je ovom prilikom obećao da će i dalje pomagati da ovakve firme brzo riješe sva pitanja po osnovu koncesija, te da će im Ministarstvo uvijek stajati na raspolaganju.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje