TUZLARIJE - BILTEN TK

22.11.2012.
Vlada TK
Ostale odluke Vlade TK donesene na 59. redovnoj sjednici

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2012. godinu, kao i Izmjene i dopune Operativnog programa zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2012. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o utrošku tekuće rezerve Budžeta Tuzlanskog kantona za period januar – septembar 2012.godine. U pomenutom periodu Vlada je iz tekuće rezerve odobrila ukupno 94.729, 31 KM, što procentualno iznosi 47, 36% u odnosu na usvojeni plan.


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je više odluka o usmjeravanju neplaniranih donacija u Budžet Tuzlanskog kantona. Za finansiranje projekta “Škola za 21.stoljeće – opremanje kabineta računarskom opremom“, Javnoj ustanovi Mješovita srednja škola Kalesija Federalno ministarstva obrazovanja i nauke je dodijelilo 5.000, 00 KM. Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla za sufinansiranje troškova preseljenja JU i adaptacije prostora JU OŠ "Centar", Općine Tuzla je donirala 7.000, 00 KM, a za finansiranje pripravnika volontera OŠ "Rapatnica" Srebrenik 4.525, 98 KM je donirala Općina Srebrenik.

JU Gimnazija "Mustafa Novalić" Gradačac, za sufinansiranje izrade monografije, CIMOS TMD Gradačac je donirao 500, 00 KM, a istoj školi za sufinansiranje projekta "Razvoj tolerancije kroz druženje i sport", 3.702, 00 KM, dodijelila je Ambasada Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini. Za finansiranje pripravnika volontera, JU MSŠ Musa Ćazim Ćatić Kladanj, 1.200, 00 KM, dodijelila je Opština Kladanj, a Općina Gračanica je za finansiranje pripravnika volontera JU Gimnazija "Mustafa Kamarić" Gračanica, donirala 528, 00 KM. Za sufinansiranje stručnog osposobljavanja pripravnika za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona je Ministarstvu za boračka pitanja, Uredu za zajedničke poslove kantonalnih organa TK, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, Ministartstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak, JU OŠ "Mehmed – beg Kapetanović" Srnice Donje, Gradačac, JU OŠ “Tojšići” Kalesija, JU OŠ "Podorašje" Srebrenik, JU OŠ "Mejdan" Tuzla, JU OŠ "Gornja Tuzla" Tuzla, JU OŠ "Simin Han" Tuzla, JU OŠ "Špionica" Srebrenik, JU Gimnazija "Ismet Mujezinović" Tuzla, JU OŠ "Jala" Tuzla, JU OŠ "Višća" Živinice, JU OŠ "Šerići" Živinice dodijelila ukupno 12.600, 00KM.

Vlada je donijela i Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona u iznosu od 2.160, 00 KM u cilju obezbjeđenja sredstava potrebnih za finansiranje sanacije bunara za vodu JU OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Zelinja Donja, Gradačac.

Vlada Tuzlanskog kantona na sjednici donijela je odluke o utvrđivanju osnovice za obračun plaće i utvrđivanju visine naknade za ishranu u toku dana. Osnovica za obračun plaća svim budžetskim korisnicima Tuzlanskog kantona za mjesec oktobar 2012 godine iznosi 380, 25 KM, dok naknada za ishranu iznosi 7, 00 KM po izrađenom danu.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Instrukciju Ministarstva finansija o izmjanama i dopunama Instrukcije o pravilima ovjeravanja obrazaca za kredite. Izmjene instrukcije se donose u cilju omogućavanja ovjeravanja, popune i potpisivanja zahtjeva za drugim proizvodima banaka, kao što su kreditne kartice, šoping katrice i druge bankarske proizvode koji nisu biti tretirani prvobitnom odlukom.

Vlada Tuzlanskog kantona na održanoj sjednici donijela je Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju programa, uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za podršku razvoju kantona. Razlog za donošenje izmjena i dopuna leži u potrebi usklađivanja Programa ´´Podrška razvoju kantona´´ sa stanjem privređivanja u sektoru malih i srednjih preduzeća i obrta kao i finansijskim mogućnostima za pružanjem podrške ovom sektoru.

Između ostalog izmjene su napravljene u smislu preciznijeg usmjeravanja i definiranja namjenskih sredstava jačanju internih kapaciteta malih i srednjih preduzeća i obrta u većinskom vlasništvu žena, obzirom da će se na taj način dati podrška jačanju ženskog poduzetništva kao veoma važnog segmenta u ovom sektoru čime će se doprinijeti i jačanju ravnopravnosti polova u sistemu privređivanja Tuzlanskog kantona. Izmjene su izvršene i iz razloga alociranja relativno malog iznosa sredstava subvencioniranja razvoja inovativnih poslovnih zona, a težnja je da se u 2013. godini za ove namjene izdvoji i značajniji iznos.

Povodom samoinicijativne ponude Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o pristupanju dodjeli koncesije i određivanju koncesora za korištenje ljekovitih termo – mineralnih voda sa izvorišta banje „Ilidža“. Ponudu je podnijela Javna zdravstvena ustanova Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje „Ilidža“ Gradačac, a za koncesora je određeno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona, koje će preduzeti sve aktivnosti u postupku dodjele koncesije, u skladu sa Zakonom o koncesijama i Dokumentom o politici dodjele koncesija na području Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona, donijela je Odluku o odobravanju 15.000, 00 KM za finansiranje Projekta “Unapređenje poslovnog ambijenta na TK s ciljem privlačenja novih investicija“ kao prvu tranšu u vezi sa provedbom projektnih komponenti vezanih za potpisani Ugovor o saradnji između Vlade Tuzlanskog kantona i Međunarodne finansijske korporacije - „IFC PEP SE“.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Programa razvoja zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona za period 2013 – 2017.godina.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o provođenju projekta unaprjeđenja poslovnog ambijenta na Tuzlanskom kantonu s ciljem privlačenja novih investicija. Ovom odlukom određen je početak i utvrđeni rokovi za provedbu Projekta, determinirani osnovni ciljevi Projekta, te uspostavljana radna tijela odgovorna za njegovu provedbu i sl. Stupanjem na snagu ove odluke Vlada će uz pomoć konsultanata Međunarodne finansijske korporacije započeti sa pojednostavljivanjem administrativnih postupaka koje u okviru svojih nadležnosti provode organi uprave Tuzlanskog kantona, provesti detaljan popis svih postojećih fiskalnih i nefiskalnih podsticaja, subvencija i garancija za jačanje konkurentnosti za domaće i strane investitore na kantonalnom nivou radi njihove analize i, po potrebi, pripremati preporuke za izmjene u nekoliko fokusiranih pravnih akata s ciljem da se osigura efikasnije usmjeravanje podsticaja, subvencija i garancija u skladu sa najboljim praksama.

Također, Vlada će provesti aktivnosti na jačanju kapaciteta za rad sa investitorima uključujući servisiranje investitora i pomoći investitorima u postinvesticionom periodu, te provesti ograničenu i fokusiranu studiju tri podsektora/vrijednosna lanca u oblasti poljoprivrede (voće i povrće, meso i mesne prerađevine i mlijeko i mliječne prerađevine) s ciljem okvirne procjene njihove konkurentnosti uz podršku konsultanata Međunarodne finansijske korporacije.

U cilju realizacije donesene Odluke Vlada je donijela i rješenje o imenovanju članova radnih tijela za provođenje Projekta.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju 5.397, 00 KM Općini Živinice za realizaciju projekta izmještanja glavnog kabla za vodosnabdijevanje u MZ Gornja Višća. Općini Zvornik za realizaciju projekta sanacije makadamskog puta na relaciji Jusići – Jusićko polje – Selimovići u MZ Jusići odobreno je 4.000, 00 KM, a za izgradnju puta za pravoslavno groblje u MZ Gojčin Općini Kalesija je odobreno 8.000, 00 KM. Općini Tuzla je za realizaciju projekta putne infrastrukture u MZ Dragunja odobreno 20.000, 00 KM.

Sredstva su odobrena kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak u rješavanju projekta održivog povratka – pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima.

Vlada Tuzlanskog kantona zaključkom je zadužila Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona da poduzme aktivnosti vezane za završetak započetog projekta LO. DE., kojim je predviđeno ostvarivanje pretpostavki za kvalitetnije i uspješnije informisanje malih i srednjih preduzeća o svim podacima interesantnim za poduzetnike kao što su: finansijske institucije, kreditne linije, mogućnost ulaganja na prostoru TK-a, informacije o lokacijama sa dodatnim neophodnim informacijama (voda, kanalizacija, struja, PTT, grijanje, pristupni putevi) i sl.

Naime, radi se o realizaciji Sporazuma potpisanog između Vlade Tuzlanskog kantona i Provincije Padova Italija kojim se ušlo u realizaciju Projekta koji predviđa ostvarivanje predpostavki za kvalitetnije i uspješnije informisanje u oblasti poduzetništva. Za dovršetak ovog projekta neophodno je obezbijediti opremu i dodatnu edukaciju, izradu softwera i propagandnog materijala, što bi se finansiralo iz navedenih sredstava, a koja su donirana za ovaj projekat.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za prijem državnog službenika, Sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Obzirom da je dosadašnji sekretar stekao uslove za penzionisanje, te mu je time prestao radni odnos, ostalo je upražnjeno mjesto koje je neophodno popuniti.

Vlada je dala saglasnost za prijem višeg referenta – vozača motornih vozila i recepcionera u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na određeno vrijeme do povratka odsutnog namještenika sa bolovanja, kao i saglasnost za prijem Stručnog saradnika za protokol u Uredu Premijera Tuzlanskog kantona, što je neophodno u cilju omogućavanja obavljanja poslova u skladu sa nadležnostima.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK