TUZLARIJE - BILTEN TK

20.11.2012.
Vlada TK
Usvojena Informacija o stanju sigurnost na području TK


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju sigurnost na području Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci 2012. godine. Kada je u pitanju kriminalitet, može se konstatovati da je u posmatranom periodu na području Tuzlanskog kantona evidentirano 47, 93% više krivičnih djela u odnosu na isti period 2011. godine, ali je do znatnog povećanja broja podnesenih izvještaja i prijavljenih krivičnih djela, kao i razlike u drugim pokazateljima iz oblasti kriminaliteta, u odnosu na isti period 2011. godine, došlo kao posljedica primjene novog Uputstva o načinu postupanja službenika policije po zaprimljenim prijavama ili saznanjima vezano za krivičnih djela od strane organizacionih jedinica MUP TK-a.

Posmatrano po strukturi, došlo je do povećanja broja krivičnih djela protiv imovine za 954 krivična djela ili 56, 75%, krivičnih djela protiv javnog reda i pravnog prometa za 66 djela ili 38, 15%, krivičnih djela protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara za 49 krivičnih djela ili 102, 08%, krivičnih djela protiv braka, porodice i mladeži za 36 krivičnih djela ili 57, 14%, krivičnih djela protiv zdravlja ljudi za 32 krivična djela ili 31, 37%, krivičnih djela protiv slobode i prava građana za 24 krivična djela ili 61, 54%, i dr.

Istovremeno je smanjen broj krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa za 21 krivično djelo ili 16, 67%, krivičnih djela protiv pravosuđa za 9 krivičnih djela ili 45, 00%, te krivičnih djela protiv života i tijela za 8 krivičnih djela ili 4, 57%.

Ako se analiziraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti povećanje broja teških krađa, krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, izazivanja opće opasnosti, krivotvorenja novca i dr., dok je uočeno smanjenje broja teških krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa, razbojništva, teških tjelesnih ozljeda i ugrožavanja javnog prometa.

Analizirajući ukupno stanje u oblasti kriminaliteta, uočeni su pozitivni pokazatelji kod maloljetničke delikvencije, gdje je značajno smanjen broj krivičnih djela izvršenih od strane maloljetnih lica, kao i ukupan broj maloljetnih lica - učinilaca krivičnih djela, u oblasti narkomanije, odnosno zloupotrebe opojnih droga, gdje je oduzeta znatno veća količina narkotičkih sredstava u odnosu na isti period prethodne godine, zatim u oblasti imovinskih delikata gdje je evidentiran manji broj otuđenja motornih vozila, razbojništva i dr.

U periodu januar-juni 2012. godine ostvaren je procenat otkrivenosti krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu u iznosu od 36, 76% i procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela od 55, 69%.
Kada se radi o javnom redu i miru na području Tuzlanskog kantona evidentno je smanjen broj tuča i fizičkih napada, odbijanja naređenja i omalovažavanja policijskih službenika i prekršaja po općinskim Odlukama o javnom redu i miru, dok su intenzivirane aktivnosti na suzbijanju prosjačenja, koje su rezultirale većim brojem evidentiranih prekršaja, uz povećanje prekršaja naročito drskog ponašanja, svađe, vike i nepristojno ponašanje i drugih, lakših oblika prekršaja.

Sagledavajući prezentirane činjenice uz uvažavanje prisustva negativnih trendova u društvu, može se konstatovati da je stanje javnog reda i mira u prvom polugodištu 2012. godine na zadovoljavajućem nivou.
Na osnovu prezentiranih pokazatelja stanja sigurnosti saobraćaja na putevima Tuzlanskog kantona u prvom polugodištu ove godine može se konstatovati da je prisutno smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, a najznačajnije je da je broj poginulih lica u posmatranom periodu manji za 5. Broj saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima je takođe smanjen za 41 saobraćajnu nezgodu. Broj teže povrijeđenih lica je manji za 29 lica ili 26, 6%, a neznatno je smanjen i broj lica sa lakšim tjelesnim povredama.

Međutim, stanjem u ovoj oblasti ne može se biti u potpunosti zadovoljno i u Ministarstvu ga smatraju složenim, uz stalno prisutnu opasnost od mogućeg pogoršanja, posebno ukoliko se prestane sa kontinuiranim praćenjem i poduzimanjem neophodnih mjera i aktivnosti od strane bilo kojeg relevantnog subjekta u čijoj je nadležnosti ova problematika.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK