TUZLARIJE - BILTEN TK

15.11.2012.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK
Pojačan inspekcijski nadzor suzbijanja rada „na crno“


U skladu sa Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, kantonalni inspektori rada za oblast radnih odnosa, će u mjesecu novembru, na području Tuzlanskog kantona provoditi pojačani inspekcijski nadzor suzbijanja rada „na crno“, uglavnom kod subjekata nadzora koji su prema službenim evidencijama ove Uprave, povratnici u činjenju prekršaja iz ove upravne oblasti.

Napominjemo da će se pojačani nadzor nastaviti, sve do uređenja nadzirane oblasti.
Kantonalni inspektori rada za oblast radnih odnosa, će vršiti inspekcijski nadzor u toku kojega će se utvrđivati primjena odredaba zakona, koji se odnose na:
a) Posjedovanje urednih isprava za obavljanje djelatnosti,
b) Radno pravni status angažovanih lica prema odredbama Zakona o radu („Službene novine Federacije BiH“ broj: 43/99, 32/00 i 29/03), odnosno radno angažovanje stranih državljana prema odredbama Zakona o zapošljavanju stranaca („Službene novine Federacije BiH“ broj: 08/99). U slučaju da kantonalni inspektor rada za oblast radnih odnosa, utvrdi da su zatečena lica, radno angažovana, suprotno odredbama gore navedenih zakona, izdati će prekršajni nalog, odnosno postupiti u skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Svi subjekti nadzora biti će sankcionisani u skladu sa odredbama člana 139a. Zakona o radu i to:
- poslodavac-pravno lice, novčanom kaznom od 1.000, 00 KM do 10.000, 00 KM i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 500, 00 KM do 1.000, 00 KM, ukoliko sa zaposlenikom ne zaključi ugovor o radu (član 2.).
- za isti prekršaj kaznit će se i poslodavac-fizičko lice novčanom kaznom od 1.000, 00 KM do 3.500, 00 KM.
Svi subjekti nadzora biti će sankcionisani u skladu sa odredbama člana 17. Zakona o zapošljavanju stranaca
i to:
- poslodavac-pravno i fizičko lice, novčanom kaznom od 1.000, 00 KM do 5.000, 00 KM, a odgovorno lice kod poslodavca novčanom kaznom od 500, 00 KM do 2.000, 00 KM, ako zaključi ugovor o radu ili ugovor o obavljanu privremenih i povremenih poslova sa strancem koji nema radnu dozvolu, odnosno koji ima radnu dozvolu ali za zaključivanje navedenih ugovora ne ispunjava uvjete iz zakona i općeg akta poslodavca.

U skladu sa članom 144. Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona (prečišćeni tekst) („Službene novine Tuzlanskog kantona“, broj: 10/12), nadležni kantonalni inspektor, obavezan je rješenjem naložiti upravnu mjeru-zabrana daljeg radnog angažovanja zatečenih lica bez regulisanog radno-pravnog statusa u skladu sa zakonom, a ukoliko subjekt nadzora ne izvrši upravnu mjeru u roku i na način kako je kantonalni inspektor naredio, članom 192. navedenog zakona, kaznit će se pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 4.000, 00 KM do 15.000, 00 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 1.000, 00 KM do 2.000, 00 KM, dok je za odgovorno fizičko lice, propisana novčana kazna u iznosu od 1.000, 00 KM do 1.500, 00 KM.
Spisak radno angažovanih lica suprotno odredba gore navedenih Zakona, dostaviće se JU Služba za zapošljavanje TK-a, radi provjere da li se navedena lica nalaze na Evidenciji nezaposlenih osoba, radi eventualnog „brisanja“ sa iste u skladu sa zakonskim propisima koja regulišu navedenu oblast.
Na kraju upozoravamo sve subjekte nadzora da u cilju izbjegavanja nepotrebnih neugodnosti i nepotrebnih finansijskih izdataka, usklade svoje poslovanje u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

DIREKTOR

mr.sc. Besim Duraković, dipl.oec.