TUZLARIJE - BILTEN TK

24.11.2012.
Utvrđene Izmjene i dopune Odluke o uslovima za dodjelu stipendija braniteljima


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu stipendija braniteljima i članovima njihove obitelji.

Razlog za izmjene jeste potreba otklanjanja određenih nedostataka kako bi utvrđeno dopunsko pravo moglo biti ostvareno od strane branilaca i članova njihovih porodica, koji imaju pravo na isto. Ovim izmjenama, a na osnovu dosadašnjeg iskustva u radu, utvrđeni su uslovi pod kojim kandidat ne može podnijet zahtjev za stipendiranje.

Obzirom da općinske službe za boračko invalidsku zaštitu vrše samo prikupljanje zahtjeva, skraćen je rok da zaprimljene zahtjeve dostave u roku 5 dana, a u cilju smanjenja članova komisije, u skladu sa aktom Vlade Tuzlanskog kantona, Komisiju umjesto 8, čini 5 članova, od čega su dva zajednička predstavnika kantonalnih boračkih saveza i dobitnika ratnih priznanja ili odlikovanja, a tri predstavnika Ministarstva.

Tekst Odluke je rađen po uzoru na važeće akte koji uređuju isto pitanje, prilagođen populaciji koju ova odluka tretira i usaglašen sa kantonalnim savezima boračke populacije.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK