TUZLARIJE - BILTEN TK

23.11.2012.
Saopćenja za javnost Ministarstva za boračka pitanja


U cilju objektivnog i svestranog informisanja javnosti, prezentiramo informaciju, koja bazira na stvarnim činjenicama, a ne na glasinama i klevetama, sa namjerom da javnost negativno ocijeni kompetencije administracije i aktivnosti nosioca javnih funkcija.

Dana 21.11.2012. godine, u prilogu Dnevnika TVTK, od predstavnika Udruženja porodica zarobljenih i nestalih općine Zvornik, izrečene su netačne konstatacije.

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, za sve poginule i umrle pripadnike OS ARBiH, a do sada identifikovane, osiguralo je podizanje jedinstvenih spomen obilježja-nišana.

Projekat se realizuje od septembra 1999. godine i trajat će do posljednjeg identifikovanog pripadnika OS ARBiH.

U općini Kalesija, u Memićima, Ministarstvo za boračka pitanja, je putem izvođača radova, nastavilo započeti postupak podizanje jedinstvenih spomen obilježja-nišana, na način da se ne vrši skrnavljenje ukopnih mjesta - mezarja.

Nadzor nad izvođenjem radova vršen je kontinuirano od ovlaštenog nadzornog organa, koji je konstatovao da izvođač radova postupa po projektnoj dokumentaciji, ali je zbog zatečenog stanja na terenu: ranije neuređenog terena; neplanskog ukopavanja civilnih žrtava rata i pripadnika OS ARBiH; što je dovodi do razlike u veličini mezarja, tj. isti nisu raspoređeni idealno u oba horizontalna pravca u pogledu odgovarajućeg razmaka, zatim kao i zbog same konfiguracije postojećeg terena, nije mogao postići da nišani budu na istoj visini odnosno da vrhovi nišana budu u liniji na svim grobnim mjestima, tj. nije bio u prilici postići da razmak između prednjeg i zadnjeg nišana na svakom mezaru bude isti i da se dobiju odgovarajući pravci, za razliku kako je to planski pripremljeno i urađeno u Memorijalnom centru Srebrenica.

Ministarstvo za boračka pitanja, će nastaviti započeti postupak izrade i postavljanja jedinstvenih spomen obilježja, isključivo pod uslovom neskrnavljenja ukopnih grobnih mjesta, uz napomenu da ostaje obaveza, nadležnih općinskih organa uprave da vrši registraciju, uređenje i održavanje lokaliteta u Memićima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK