TUZLARIJE - BILTEN TK

23.11.2012.
Vlada TK
Usvojena informacija o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2011/2012. godini.

Na području Tuzlanskog kantona radi 130 javnih ustanova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje koje pohađa ukupno 68.293 učenika/djece. Kako se navodi u Informaciji broj djece u predškolskim ustanovama u prethodne dvije godine bilježi određeni pad, ali da je u pedagoškoj 2011/2012. godini došlo do povećanja obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem za 514 djece. U pedagoškoj 2011/2012. godini predškolskim odgojem i obrazovanjem obuhvaćeno je 2.290 djece raspoređenih u 77 odgojnih grupa, sa kojima radi 138 odgajatelja i njegovatelja, i u kojima je ukupno zaposleno 253 zaposlenika.
Na području Tuzlanskog kantona radi devet javnih predškolskih ustanova, čiji su osnivači općinska vijeća i jedna privatna predškolska ustanova (Predškolska ustanova "Aladin" Tuzla).

U općinama Čelić, Kalesija, Sapna i Teočak nema predškolskih ustanova, što se može riješiti na više načina, da dvije ili više općina osnuju jednu predškolsku ustanovu, da predškolsku ustanovu kao javnu ustanovu osnuje općina ili da predškolsku ustanovu, kao privatnu ustanovu osnuje fizičko lice.

U odnosu na broj djece koja su obuhvaćena predškolskim obrazovanjem može se konstatovati da su uslovi za rad predškolskih ustanova optimalni, na što ima uticaja i to da su objekti predškolskih ustanova, svojevremeno građeni namjenski i da se u pogledu normativa prostora i opreme nisu dogodile bitne izmjene.
Zabrinjavaju pokazatelji za osnovno obrazovanje, jer se tu iz godine u godinu smanjuje broj učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje, tako da je za posljednjih pet godina broj učenika koji pohađa osnovno obrazovanje smanjen za 8.590 učenika.

Podaci za srednje obrazovanje pokazuju u posljednje dvije školske godine povećanje broja učenika, ali se mora konstatovati da će se u naredne dvije godine u srednjem obrazovanju osjetiti pad učenika koji se prenosi iz osnovnog obrazovanja.

U odnosu na prethodnu školsku godinu, kada je osnovno obrazovanje pohađalo 45.707 učenika ove školske godine broj učenika se smanjio za 3.065, što je imalo za posljedicu i manji broj odjeljenja za 111.
Na osnovu podataka može se zaključiti da je u svim općinama Tuzlanskog kantona u odnosu na prošlu školsku godinu došlo do smanjenja broja učenika koji pohađaju redovno i specijalno osnovno obrazovanje, što na nivou Kantona iznosi 3.048 učenika.

Kada je u pitanju srednje obrazovanje između ostalog u Informaciji se navodi da je u saradnji sa EU VET - 4 programom potrebno raditi na donošenju standarda kvaliteta za pojedine porodice zanimanja, odnosno pojedina stručna zvanja i zanimanja. Zahtjev za povećanje općeg srednjeg obrazovanja - gimnazijskog je sve izraženiji, a svakako i nastavak započetog procesa modernizacije srednjih škola.

Povećanje učešća gimnazijskog obrazovanja zahtijeva stvaranje boljih prostornih uvjeta za rad gimnazija.
U narednom periodu trebalo bi nastaviti sa racionalizacijom mreže srednjih škola na području Kantona, a do početka školske 2013/´14. godine trebalo bi, osnivanjem JU Centar za muzički odgoj Tuzla, uraditi racionalizaciju Osnovne i Srednje muzičke škole, navodi se između ostalog u Informaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kuluture i sporta Tuzlanskog kantona.

Nakon današnjeg usvajanja, Informacija je upućena Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK