TUZLARIJE - BILTEN TK

26.11.2012.
Ostale Odluke Vlade TK donesene na 60. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju uslova i kriterija, načinu i postupku raspodjele namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za obavljene tehničke preglede vozila. Naime, stanice tehničkog pregleda, od uplaćenih sredstava iznos od 1%, uplaćuju na račun Budžeta kantona, a tako prikupljena sredstva resorno ministarstvo namjenski koristi za unapređenje vršenja kontrole tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog pregleda, kao i za unapređenje saobraćaja i povećanje ukupne bezbijednosti saobraćaja na području Tuzlanskog kantona.

Sredstva se raspodjeljuju za projekte iz oblasti saobraćaja koji se odnose na edukaciju djece u predškolskom i školskom uzrastu iz oblasti saobraćajne kulture i poznavanja saobraćajnih propisa, edukaciju vozača po pitanju zaštite čovjekove okoline i smanjenja emisije izduvnih gasova, promociju i organizaciju biciklističkih, auto i moto utrka i manifestacija, povećanje nivoa bezbijednosti saobraćaja, unaprjeđenje nivoa usluge kod prijevoza putnika, obilježavanje značajnih datuma iz oblasti saobraćaja i drugo.

S ciljem prervazilaženja postojećeg stanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Plan mjera za unaprijeđenje i modernizaciju rada MUP-a TK na izradi normativnog okvira u oblasti unutrašnjih poslova i sigursnoti, te s tim u vezi podzakonskih propisa i provedbenih akata radi njihovog usklađivanja sa odgovarajućim federalnim propisima, standardima i dobrom praksom Europske unije, kao i preciznijeg regulisanja pojedinih odredbi u važećim propisima.

Mjere i aktivnosti predviđene prihvaćenim Planom mjera bit će detaljnije opisane u Programu rada Ministarstva za 2013. godinu. Vlada je također podržala i sve aktivnosti na materijalno tehničkom opremanju organa i službi MUP-a TK po pojedinim programima, a u skladu sa raspoloživim sredstvima koji za te nemjene budu obezbijeđena u Budžetu TK za 2013. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Inicijativu Ministarstva pravosuđa Tuzlanskog kantona kojom se od Vlada Federacije Bosne i Hercegovine traži da izmjeni Odluku i na taj način obezbijedi pravo korištenja nad objektom „Dom armije“ za potrebe Općinskog suda u Tuzli. Naime, na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i Općine Tuzla usaglašen je prijedlog da bi najpogodnija lokacija za smještaj ovog suda bila zgrada „Doma armije“, koju trenutno za svoje potrebe koristi Univerzitet u Tuzli. Ovo je osnovni preduslov za dalju saradnju sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem Bosne i Hercegovine na ovom pitanju.


Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Radnu verziju Sporazuma o saradnji na poslovima evropskih integracija, te ovlastila Premijera Tuzlanskog kantona da u ime Tuzlanskog kantona potpiše finalnu verziju Sporazuma sa Federacijom Bosne i Hercegovine. Sporazum se kreira radi uspostavljanja funkcionalnog mehanizma koordinacije evropskih integracija u Bosni i Hercegovini. Ovaj mehanizam je sastavljen od predstavnika državnih i entitetskih vlasti, distrikta Brčko i jednog predstavnika kantona iz Federacije BiH kojeg imenuje koordinacija kantona. U narednom periodu očekuje se značajnije uključivanje kantonalnih vlasti u proces integracija i to posebno na aktivnostima usklađivanju zakonskih propisa, u aktivnostima vezanim uz pred – pristupne pomoći evropske unije, praćenja izvršenja preuzetih obaveza i dr.

Vlada Tuzlanskog kantona je Zaključkom zadužila Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa, da sa Agencijom za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine zaključi Ugovor o zakupu dijela poslovnog prostora u zgradi Vlade TK za potrebe Odjeljenja u Tuzli, uz obavezu plaćanja naknade po 1 m²=10, 00 KM za površinu od 108, 83 m², a režijski troškovi na ime korištenja poslovnog prostora uredit će se posebnim Sporazumom između Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa i Agencije za državnu službu FBiH.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Zaključak kojim se Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona zadužuje da u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u roku od 90 dana izradi Prijedlog Akcionog plana za realizaciju Idejnog rješenja informatizacije zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona. Prednosti informatizacije su mnogostruke, a kroz kvalitetniju, bržu i komforniju zdravstvenu zaštitu, jednakopravnost i jednakodostupnost usluga i transparentnost naručivanja najveće prednosti će osjetiti sami pacijenti.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona u vezi sa Zahtjevom Općine Doboj Istok za preusmjeravanje sredstava, koja su prvobitno 2008.godine bila namijenjena za izgradnju obdaništa u ovoj općini, za izgradnju fiskulturne sale u Brijesnici Velikoj Općina Doboj Istok. Kako se navodi u Informaciji ne može se dati naknadna saglasnost za preusmjeravanje sredstava u svrhu završetka fiskulturne sale u Brijesnici Velikoj Općina Doboj Istok, te ukoliko Općina nije u mogućnosti utrošiti sredstva ili dio sredstva za završetak zgrade dječjeg obdaništa potrebno je da odmah izvrše povrat sredstava na Depozitni račun Budžeta TK, a eventualni novi zahtjev Općine Doboj Istok za odobravanje sredstava za završetak fiskulturne sale, koja bi omogućila osnovnim i srednjoj školi Općine Doboj Istok da zadovolje svoje potrebe u organizaciji nastave iz tjelesnog odgoja i obrazovanja, bi se mogao razmatrati u procesu izrade Budžeta TK za 2013. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulure i sporta tuzlanskog kantona. Razlog za donošenje novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jeste donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona kojim su iz opisa poslova koje vrši Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta brisani poslovi inspekcijskog nadzora i Pedagoški zavod kao upravna ustanova u sastavu Ministarstva. Naime, do sada nisu izvršene izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva, te su istim još uvijek predviđene Inspekcija za obrazovanja, kao unutrašnja organizaciona jedinica i Pedagoški zavod, kao upravna ustanova u sastavu Ministarstva. Također, kao jedan od razloga za donošenje novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jeste i osam dosadašnjih izmjena koje je pretrpio prethodni Pravilnik.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa. Izmjenama pravilnika se pristupilo kako bi se omogućilo preuzimanje državnih službenika iz drugih organa Tuzlanskog kantona u okviru reforme javne uprave, stvaranja pretpostavki za efikasniji rad.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju 50.000, 00 KM za nabavku neophodna dva službena vozila za potrebe novoformiranih općinskih sudova u Lukavcu i Banovićima.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju kriterija i postupka za raspodjelu sredstava sa budžetske pozicije "Nauka" za 2012. godinu. Izmjenom su troškovi izrade i odbrane doktorskih disertacija i magistarskih radova povećani za po 5%, čime je ispravljena matematička greška iz izvorne Odluke.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku da se osnovno sredstvo „Motorola Atrix+Lap Dock“ koje je ”BH Telekom” d.d. Sarajevo, poslovnica Tuzla, donirao Vladi Tuzlanskog kantona povodom “Dana BH Telekoma”, knjigovodstveno vodi na Uredu Premijera Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju JP Međunarodni aerodrom Tuzla, a u vezi sa teškom finansijskom situacijom, te će u narednom periodu nastojati iznaći sredstva za pomoć ovom privrednom društvu.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za prijem 3 državna službenika u Minisatrstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, a koja će biti popunjena internim prerasporedom trenutno uposlenih kadrova u Ministarstvu. Ovom prilikom neće doći do povećanja ukupnog broja uposlenika u Ministarstvu, a za reorganizaciju nisu potrebna ni dodatna sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izvještaj o rezultatima javne rasprave o Okvirnom programu mjera za „nova i bolja radna mjesta“, te zadužila Ministarstvo razvoja i poduzetništva da na sačini i Vladi dostavi Okvirni program mjera za „nova i bolja radna mjesta“.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o polaganju stručnog ispita u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK