TUZLARIJE - BILTEN TK

10.05.2008.
Svečanost u UKC-u
Otvorena adaptirana Poliklinika za laboratorijsku dijagnostiku


Lijepim povodom jučer su se okupili uposlenici UKC-a, menadžment, predstavnici vjerskih zajednica te brojne zvanice. Naime, povod za okupljanje je bio završetak i svečano puštanje u rad adaptirane Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku.



Tim povodom medicinski direktor UKC, Elmir Čičkušić je rekao:

- Sretan sam i izuzetno mi je zadovoljstvo da pristupamo ovom otvaranju. Poliklinika za laboratorijsku dijagnostiku sastoji se iz tri zavoda, za patologiju, mikrobiologiju i biohemiju. Sva tri Zavoda su odavno regionalno prepoznatljive cjeline u kojima se vrši dijagnostika na najvišem nivo. U ovoj kući smo sposobni da izvršimo preko 1000 različitih laboratorijskih analiza, a da bismo to postigli morali smo osposobiti multidisciplinarne timove, koji usko sarađuju, obezbjediti uslove za kontinuiranu edukaciju, da opremimo naše Zavode savremenom opremom koji odgovaraju na sve zahtjeve struke i nauke. Na kraju kao kruna svega dolazi i prostor, čime smo obezbijedili kvalitetne uslove za rad kao i njihovu i adekvatnu zaštitu na radu.

Sudeći prema riječima generalnog direktora UKC-a Nedreta Mujkanovića, ove godine će biti realizovano niz planova koji će znatno poboljšati pružanje zdravstvenih usluga u našem gradu.

- Posebno smo sretni što smo u okviru našeg globalnog plana došli do čina otvaranja još jednog objekta. Najbitnije za funkcionisanje su kadar, oprema i prostor, sve ih treba paralelno razvijati. Planovi koji smo zacrtali počinju da se realizuju, ove godine će to biti posebno izraženo. Prva bolnica koja je otvorena u okviru osavremenjivanja je bolnica u Slavinovićima. Danas smo na otvaranju dijela Poliklinike za dijagnostiku, uskoro se otvara Psihijatrijska klinika, zatim Dječiji hospis u Slavinovićima, i na kraju ono što će biti ponos svih nas, Plava klinika. Sve ovo je plod velikog rada svih koji danas vidimo ovdje, svih uposlenika u UKC Tuzla koji su shvatili da je jedini pravi put paraleno podizanje i kadrova i opreme i prostora. To podiže opšti standard ustanove, želimo i da se i naši pacijenti koji se ovdje liječe osjećaju što ugodnije, koliko to u bolnici mogu biti, rekao je generalni direktor UKC Nedret Mujkanović, zahvalivši se posebno Zavodu za javno zdravstvo bez koga se mnogo toga ne bi moglo.

Nakon mladog gitariste, učenika Srednje muzičke škole u Tuzli, dobitnika mnogih međunarodnih priznanja, Emira Okanovića, koji je svojim muziciranjem uveličao ovu svečanost, okupljenima se obratio i ministar zdravstva Asim Musić naglasivši da će Ministarstvo zdravstva i Vlada TK i dalje podržavati sve akcije koje menadžment UKC planira, a u cilju je poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga. Uz čestitke ministar je obznanio i posebnu novost u UKC-u Tuzla, završetak adaptacije objekta za obavljanje vjerskih molitvi i obreda.



Nakon prigodnih govora svi prisutni su obišli nove prostore opremljene savremenom opremom.

S.M.