TUZLARIJE - BILTEN TK

29.11.2012.
Usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju
Ministrica i studenti zadovoljni, ostali nisu


Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona bez rasprave usvojene su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

U zadnje vrijeme o izmjenama i dopunama ovog zakona puno se govorilo te je putem medija, od strane rektora, uposlenika na Univerzitetu, Sindikata visokog obrazovanja do studenata, izraženo nezadovoljstvo određenim izmjenama.



Prema riječima ministrice obrazovanja, nauke i kulture u Vladi TK, Nađe Avdibašić Vukadinović, danas usvojene izmjene mogu donijeti samo poboljšanje.

Ministrica smatra da izmjene prije svega odgovaraju studentima te da se vraćanjem određenih ovlasti Upravnom odboru Univerziteta onemogućava, uslovno rečeno, vladavina rektora Univerziteta u Tuzli.

- Zakon je trebao biti usvojen i na prošloj sjednice Skupštine TK, ništa u zakonu nije mijenjano za deset dana. Nama je bilo stalo da izmjene i dopune idu radi studenata koji su izgubili status studenta. U ova teška vremena treba razumjeti i studente jer nije uvijek u pitanju nerad studenta, pa da izgubi pravo na školovanje, tako da nam je zbog toga bilo stalo, a zatim i da vratimo dignitet akademskoj zajednici. Ovlasti upravnom odboru su vraćene. Treba pitati Sindikat visokog obrazovanja čime su se rukovodili pa su u zadnje vrijeme protiv izmjena i dopuna Zakona, mogu odgovorno tvrditi da su dobrim dijelom oni doprinjeli da mnogi članovi zakona budu izmijenjeni, a što smo smatrali dobrim. Tako da ne znam šta se dešava zadnjih dvadeset dana da i oni potpisuju reakcije sa uvaženim rektorom.

Prema mišljenju ministrice najbitnije promjene tiču se studenata:

- Najbitnije promjene su povratak statusa studentima, zatim smo napravili značajne izmjene kada su u pitanju oni koji su magistrirali po starom sistemu, da bi ostali na ovom Kantonu i da bi koristili usluge ovog Univerziteta, omogućili smo im produženje roka za magistrante do 2014. i za doktorante do 2017. godine. Pretežno stižu optužbe da je ugrožena autonomija Univerziteta i zaista bih željela da se konkretno kaže na šta se misli., dodala je ministrica Nađa Avdibašić Vukadinović.



Komisija za obrazovanje Skupštine TK nije bila za usvajanje izmjena Zakona o visokom obrazovanju. Predsjednik komisije Fikret Skopljak smatra da danas usvojene izmjene uvode politiku na Univerzitet. Kazao je još da bi se složili sa izmjenama koje se tiču studenata ali sve ostalo vodi samo smjeni rektora Halilovića.

Izmjenama su zadovoljni studenti jer će oko 1000 onih koji su izgubili status studenta moći nastaviti školovanje.

- Izmjene se tiču članova 104. i 125., imali smo oko 1000 sudenata koji su izgubili status studenta, a sada će moći nastaviti školovanje. Za sticanje statusa plaćaju 100 KM, a zatim ako budu redovni ostaju na budžetu, ako obnove godinu onda plaćaju od 1200 KM na Filozofskom do 1800 KM na Medicinskom. Produžena je mogućnost studiranje za dvije godine. Podržavamo ono što se tiče studenata, a za ostale izmjene nismo kompetentni., kazao je Nedžad Hodžić predsjednik Unije studenata.

Zakon je usvojen sa 21 glas ZA i 13 suzdržanih (poslanici SDA).

S.M.