TUZLARIJE - BILTEN TK

14.12.2012.
Vanredna sjednica Vlade TK
Utvrđen prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima


Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona. Naime, donošenjem Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona i njegovim provođenjem u praksi uočeni su određeni nedostaci pravne i tehničke prirode, što je bilo neophodno otkloniti. Važan razlog za donošenje ovog zakona je ukazana potreba za uspostavljanje nove strukture Nezavisnog odbora, kao i promjena uslova rada za radno mjesto policijskog komesara, te preciziranje nadležnosti Odbora za žalbe građana. Utvrđeni prijedlog Izmjena Zakona bit će upućen Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

U cilju harmonizacije zakonskih propisa o policiji u okviru Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, kao i drugih zakonskih propisa na nivou države, entiteta i kantona, prvenstveno Zakona o zaštiti tajnih podataka, Zakona o zaštiti ličnih podataka, te cijeneći i primjenjujući dostignute evropske standarde, Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona. Naime, donošenjem Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona, po prvi put je, u jednom propisu, regulisana većina pitanja koja se odnose na policijska ovlaštenja i radno pravni status policijskih službenika. Ovakvom legislativom, jednim zakonom regulisana je materija koja se odnosi na policijske službenike zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, policijska ovlaštenja koja imaju, osnovne principe u primjeni tih ovlaštenja, prava i dužnosti policijskih službenika, zapošljavanje, raspoređivanje, radne uslove, unapređenja, disciplinsku odgovornost, policijsko obrazovanje, raspoređivanje kadeta i dr.
Nakon današnjeg utvrđivanja, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona bit će upućen Skupštini Tuzlanskog kantona na postupanje po skraćenoj proceduri.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je i Nacrt Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž „Konjuh“, te nakon utvrđivanja Nacrt uputila Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje. Naime, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice je okončalo rad na izradi Nacrta Prostornog plana, održana je sjednica Savjeta Prostornog plana na kojoj je razmatran i usvojen prednacrt navedenog plana, date su primjedbe i sugestije, a koje je Ministarstvo, kao nosilac ugradilo u Nacrt planskog dokumenta, čime su stečeni uslovi za stavljanje dokumenta u dalju proceduru.